Col·lectius ecologistes presenten una reclamació davant el Ministeri per la Transició Ecològica per irregularitats en la tramitació del Pla Hidrològic del Xúquer

Diverses organitzacions ambientals i cíviques integrades a la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua presenten una reclamació davant el Ministeri per la Transició Ecològica per irregularitats en la tramitació del Pla Hidrològic del Xúquer.
L’escrit de reclamació es fonamenta en l’informe pericial “Estudi dels cabdals mínims en el mitjà i baix Xúquer”. En este document es denuncia que el procés de participació del Pla Hidrològic no ha complit els mínims requisits de qualitat exigibles per prendre les decisions que finalment s’han pres. L’informe explica que s’ha utilitzat informació i dades que s’han obtingut al marge dels procediments de la normativa vigent, a més que no s’han seguit les directrius que marca el propi pla.
Els reclamants protesten perquè no s’ha tingut en compte el règim natural del riu per calcular el cabdal ecològic, com exigix la Instrucció de Planificació. Segons l’informe, els cabdals són un 50 per cent inferiors del que deurien. A causa d’açò, expliquen, es guarda menys cabdal tant per al Xúquer com per a l’Albufera i es continua sense corregir la sobreexplotació de l’aqüífer de capçalera, estimada per la pròpia institució en 300 hectòmetres cúbics a l’any.
Des de les organitzacions ecologistes advertixen que els escenaris de canvi climàtic preveuen episodis de sequera meteorològica més freqüents, intensos i duradors. Per això consideren urgent disposar d’una planificació realista que ajuste els usos a les disponibilitats reals d’aigües superficials i subterrànies i que mire pel bon estat dels ecosistemes.

Deixa un comentari