La Unió Llauradora i Ramadera ha presentat una série de propostes al Ministeri d’Hisenda per a millorar el tractament fiscal al sector agrari en l’Ordre de mòduls per al 2023. Esta ordre desenvolupa el mètode d’estimació objectiva sobre l’IRPF i el règim especial de l’IVA. L’objectiu de la demanda de la Unió és pal·liar la greu crisi de costos que el sector productor de la Comunitat Valenciana està patint este 2022.
En 2022 s’ha donat un fort increment dels costos de producció essencials, com fertilitzants, pinsos o gasoil agrícola, entre d’altres. No obstant, este increment de costos no s’ha vist reflectit en el preu percebut pel productor, a causa dels desequilibris de la cadena alimentària. Així ho demostren les dades de l’Eurostat per al primer semestre de 2022. Per això entre les propostes presentades, està la reducció dels mòduls de l’IRPF en la mateixa proporció que la pujada de costos de producció.
En l’escrit, es reclama també un tractament més favorable per a les ajudes directes de la PAC i que les explotacions afectades per causes de força major tributen pel mateix mòdul que s’aplica a les produccions de cada explotació, i no al 56% com preveu la norma. D’altra banda, la Unió demana una reducció del 35% sobre el rendiment net de la factura de l’electricitat, igual com es fa en la despesa de gasoil. I una deducció en el preu dels pinsos i els fertilitzants, que han augmentat fins a un 27% i un 143% respectivament de gener a octubre de 2022. Així ho explicava Carles Peris, reelegit este diumenge com a secretari general de la Unió Llauradora.