Tomàs Llopis guanya el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira

La novel·la històrica va ser la protagonista indiscutible de la 34 edició dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. L’escriptor Tomàs Llopis ha guanyat el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Cremareu aquesta carta, una novel·la que ens acosta a la revolta de les Germanies a través de la mirada d’una dona.

D’altra banda, Rosa Sanchis i Caudet ha obtingut el premi en la modalitat de narrativa juvenil amb Cinturó de sang, una novel·la que ens acosta la història de les monges del convent de la Trinitat de València i, en especial, la d’Isabel de Villena, introduint una trama absorbent de misteri. Els premis de narrativa els completen Belén Balaguer en la categoria de novel·la infantil, amb l’obra Què amaguen els camps?, i Pilar Martín San Félix i Verònica Aranda, que amb Nora i el soroll misteriós han obtingut el premi d’àlbum il·lustrat. El premi d’assaig ha sigut per a Aitana Guia amb La rebel·lió dels vianants; Francesc Pastor ha estat premiat en la categoria de poesia amb A colps i l’actor Josep Julien ha sigut reconegut amb el guardó de teatre per Carn humana. El Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a José Ramón Alonso per l’obra Son nuestros amos y nosotros sus esclavos. José Ramón Bertomeu i Carmel Ferragud han quedat finalistes amb l’obra Entre venenos. Ciencia forense, investigación criminal y castigos ejemplares, desde la Edad Media hasta el presente.

Els guardonats i les guardonades de les diverses modalitats van recollir la nit del divendres 11 de novembre el trofeu dissenyat per Manuel Boix, en una gala en la qual es van reunir més de 600 persones. El guanyador del premi de novel·la, Tomàs Llopis, va explicar en els seu discurs que el seu llibre, al voltant de la guerra de Germanies, era també un exercici de memòria històrica, per a recordar el 500 aniversari d’esta guerra.

Els aforismes de Joan Fuster i la celebració de l’Any Fuster enguany van nodrir gran part dels discursos de la gal·la. En el cas de l’editor de Bromera, Josep Gregori, va defensar la necessitat de fer política per a tindre un món millor, basant-se en l’aforisme de Fuster, “tota política que no fem nosaltres, la faran contra nosaltres”.

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, va ser l’encarregat de lliurar el guardó de Novel·la Ciutat d’Alzira. Uns premis, els d’enguany, que venen marcats per la celebració de la capitalitat cultural alzirenya, tal i com va destacar Gómez.

Entre els assistents a la gala, celebrada a la sala Rex Natura d’Alzira, destacà la presència de diversos consellers com la de Participació, Rosa Pérez; el conseller d’Hisenda, Arcadi España; el president de les Corts, Enric Morera, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, entre altres personalitats. L’encarregada de tancar l’acte va ser la Consellera de cultura, Raquel Tamarit. Tamarit va destacar la importància del sector del llibre en l’economia valenciana i va explicar els esforços per la internacionalització de la literatura valenciana. Així mateix, Tamarit recorda que en els últims vuit anys les ajudes al sector del llibre s’han multiplicat per cinc, ja que es considera un sector econòmic estratègic.

Recordem que enguany  s’han presentat més de 290 obres que optaven a una dotació global de 71.000 euros. L’import global del premi econòmic ha augmentat en 10.000 respecte l’edició anterior.

Deixa un comentari