Xúquer Viu denuncia que el conveni del Xúquer amb el Vinalopó suposarà un transvassament fixe d’aigua a 10 anys

Un conveni de 10 anys de la Confederació Hidrogràfica del Xuquer amb la Junta d’usuaris del Vinalopó, alça la veu de les associacions ecologistes. En total serien 278’2 hm3 els que es transvasarien del Xúquer al Vinalopó, un fet que denuncia la Plataforma Xúquer Viu, ja que hipoteca el futur de l’aigua del Xúquer a deu anys.
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer està tramitant un conveni amb la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, Marina Baixa i Alacantí que asseguraria aigua del Xúquer al Vinalopó durant els pròxims 10 anys.
Per a la Confederació es tractaria d’una “senda de creixement” que, segons les dades publicades, començaria amb l’enviament de 7’9 hm3 en 2023 per a finalitzar els últims 6 anys transvasant 34’1 hm3 cada any, una quantitat molt superior a la que s’ha transvasat els últims any, en total 278’2 hm3. Aquest conveni, que Xúquer Viu ha demanat formalment, va ser aprovat el passat 29 de setembre per la Junta del Vinalopó.
La filosofia del transvasament al Vinalopó que sempre s’ha defensat és que fora “a sobrants”, és a dir, que la quantitat a transvasar dependria l’excedent del Xúquer, en tant que les necessitats ambientals i de reg estigueren suficientment cobertes. Un transvassament que s’ha de calcular any a any, i no a deu anys, una situació que des de Xúquer Viu consideren irresponsable.
Este transvassament impactarà doblement en el riu Xúquer, ja que segons Xúquer Viu, és un riu sobreexplotat pels pous de la Manxa oriental. Per tant s’ha de recuperar el seu cabdal i el de l’Albufera. En lloc d‘això, ara se suma el transvassament a 10 anys d’aigua per al Vinalopó.

Deixa un comentari