Història

HISTÒRIA D’ALZIRA RÀDIO (más abajo, texto en castellano)

En 1934 comença a emetre la primera emissora de la nostra ciutat, Ràdio Alzira, coneguda tècnicament com a EAJ 54 d’Espanya.

Ràdio Alzira funciona fins 1991, quan la SER va decidir desmantellar-la, perquè no era rendible i necessitava la freqüència del 95.7 per a poder emetre primer Radio Olé i Ràdio València 2. En l’actualitat eixe punt del dial l’ocupa Màxima FM.

A l’any següent, l’Ajuntament creà un taller de ràdio, que acabà fructificant en l’emissora municipal Alzira Ràdio, la qual s’inaugurà oficialment el 20 de maig de 1995, pel llavors alcalde, Pedro Grande. L’exdirector de Ràdio Alzira, Alfonso Rovira, va tindre l’honor de tallar la cinta.

L’emissora municipal seguix en actiu amb vocació de servici públic, la seua programació és generalista, de la qual destaca el programa magazin El Dia per davant, el programa més veterà d’Alzira Ràdio, que està en emissió des del primer dia. Informatius, esports i música són altres components de la programació.

Alzira Ràdio està present en tots els actes socials i festius de la capital de la Ribera Alta, entre els quals destaquen les Falles i la Setmana Santa, dos festes d’Interés Turístic Nacional, i també, com no, les festes patronals dedicades a Sant Bernat i les Germanetes.

D’Alzira Ràdio han sorgit nombrosos professionals del món de la comunicació, que en l’actualitat estan en Televisió Espanyola, Canal 9, TV3, Ribera Televisió, els diaris Levante-EMV, Las Provincias i molts altres mitjans.

Els directors que han passat per la nostra emissora han sigut Josep Miquel Medes, Beatriz Tortosa, Nacho Salinas, Andrés Giner i, en l’actualitat, Elsa Esplugues.

La freqüència d’emissió és la 107.9 Khz de la F.M. La seua cobertura  comprén  tota la Ribera Alta i en llocs de la Costera, la Canal de Navarrés i, inclús, prop de València capital.

Actualment, emet 14 hores diàries de producció pròpia i 10 hores de musica per la nit. En 2006, Alzira Ràdio es va convertir en una Societat Anònima amb capital públic, desvinculant-se així de la gestió directa de l’Ajuntament d’Alzira, encara que mantenia el caràcter municipal i públic. En març de 2016, per decisió del Govern municipal, torna a estar integrada directament en l’Ajuntament d’Alzira. La plantilla la componen 3 redactors-locutors, 2 tècnics  i un nombre fluctuant de col·laboradors i becaris que fan les seues pràctiques de formació professional o universitàries.

Des de 2005 disposa d’esta pàgina web (www.alziraradio.com) i el 17 de gener de 2007 es va començar a emetre a través d’Internet.

Pels estudis d’Alzira Ràdio han passat personalitats de tots els àmbits, com ara l’actriu Blanca Marsillach o l’humorista Luis Piedrahita.

L’1 de març de 2017 s’incorpora com a nova directora Elsa Esplugues March. Actualment forma part de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes. El 26 i 27 de gener de 2018 les seues instal·lacions acullen la I jornada d’Aula i Podcast, on els seus locutors i tècnics participaren com a ponents i instructors del taller pràctic.

El 24 de febrer de 2020, amb motiu del 89 aniversari de l’exdirector Alfonso Rovira, habitual col·laborador d’esta casa i qui va ser l’encarregat de tallar la cinta d’inauguració, es va batejar l’estudi 1 amb el seu nom.

El 20 de maig de 2020, Alzira Ràdio va complir 25 anys que, a causa de la covid-19 es va celebrar amb un programa especial des de l’estudi Alfonso Rovira i el 19 de juny es va realitzar una gala virtual des dels estudis d’Audio Net a Algemesí que es va emetre per les xarxes socials de l’emissora.

El 10 de març férem per primera volta una doble retransmissió. Pel 107.9 FM i alziraradio.com retransmetérem el programa especial de l’Espardenyà mentre que pel Facebook de l’emissora traslladàrem la narració del partit de la UD Alzira a Sant Miquel de Balansat (Eivissa) contra la Penya Independent.

HISTORIA EN CASTELLANO

En 1934 empieza a emitir la primera emisora de nuestra ciudad, Radio Alzira, conocida técnicamente como EAJ 54 de España.

Radio Alzira funcionó hasta 1991, cuando la SER decidió desmantelarla, porque no era rentable y necesitaba la frecuencia del 95.7 para poder emitir primero Radio Olé y Radio Valencia 2. En la actualidad ese punto del dial le ocupa Máxima FM.

Al año siguiente, el Ayuntamiento creó un taller de radio, que acabó fructificando en la emisora municipal Alzira Radio, la cual se inauguró oficialmente el 20 de mayo de 1995, por el entonces alcalde, Pedro Grande. El exdirector de Radio Alzira, Alfonso Rovira, tuvo el honor de cortar la cinta.

La emisora municipal sigue en activo con vocación de servicio público, su progamación es generalista y destaca el programa magazine, El Día per davant, el programa más veterano de Alzira Ràdio, que está en emisión desde el primer día. Informativos, deportes y música son otros componentes de la programación.

Alzira Radio está presente en todos los actos sociales y festivos de la capital de la Ribera Alta, entre los que destacan las Fallas y la Semana Santa, fiestas de Interés Turístico Nacional, y también, como no, las fiestas patronales dedicadas a Sant Bernat, María y Gracia.

De Alzira Radio han surgido numerosos profesionales del mundo de la comunicación, que en la actualidad están en Televisió Española, Canal 9, TV3, Ribera Televisió, los diarios Levante-EMV, Las Provincias y muchos otros medios.

Los directores que han pasado por la nuestra emisora han sido Josep Miquel Medes, Beatriz Tortosa, Nacho Salinas, Andrés Giner y, en la actualidad, Elsa Esplugues.

La frecuencia de emisión es la 107.9 KHz de la F.M. Su cobertura comprende toda la Ribera Alta y en lugares de la Costera, la Canal de Navarrés e, incluso, cerca de Valencia capital.

Actualmente, emite 14 horas diarias de producción propia y 10 horas de música por la noche. En 2006, Alzira Ràdio se convirtió en una Sociedad Anónima con capital público, desvinculándose así de la gestión directa del Ayuntamiento de Alzira, aunque mantenía el carácter municipal y público. En marzo de 2016, por decisión del Gobierno municipal, vuelve a estar integrada directamente en el Ayuntamiento de Alzira. La plantilla la componen 3 redactores-locutores, 2 técnicos y un número fluctuante de colaboradores y becarios que hacen sus prácticas de formació profesional y universitarias.

Desde 2005 dispone de esta página web (www.alziraradio.com) y el 17 de enero de 2007 es un día importante en la expansión de la radio municipal, ya que empieza a emitir a través de Internet.

Por los estudios de Alzira Ràdio han pasado personalidades de todos los ámbitos como la actriz Blanca Marsillach o el humorista Luis Piedrahita.

El 1 de marzo de 2017 se incorpora como nueva directora, Elsa Esplugues March. Actualmente forma parte de la Red de Emisoras Municipales Valencianas. El 26 y 27 de enero de 2018 sus instalaciones acogieron la I jornada de Aula y Podcast donde sus locutores y técnicos participaron como ponentes e instructores del taller práctico.

El 24 de febrero de 2020, con motivo del 89 aniversario del ex director de Radio Alzira, Alfonso Rovira, habitual colaborador de esta casa y el encargado de cortar la cinta de inauguración, se bautizó el estudio 1 con su nombre.

El 20 de mayo de 2020, Alzira Radio cumplió 25 años que, debido al Covid19 se celebró con un programa especial desde el estudio Alfonso Rovira y el 19 de junio se realizó una gala virtual desde los estudios de Audio Net en Algemesí que se emitió por las redes sociales de la emisora.

El 10 de marzo hicimos por primera vez una doble retransmisión. Por el 107.9 FM y alziraradio.com retransmitimos el programa especial de la Espardenyà mientras que por el Facebook de la emisora trasladamos la narración del partido de la UD Alzira en Sant Miquel de Balansat (Ibiza) contra la Penya Independent.