fbpx

Història

HISTÒRIA D’ALZIRA RÀDIO (más abajo, texto en castellano)

En 1934 comença a emetre la primera emissora  de la nostra ciutat, Ràdio Alzira, coneguda tècnicament com a EAJ 54 d’Espanya.

Ràdio Alzira funciona fins 1991 quan la Ser  va decidir desmantellar-la, perquè no era rendible i necessitava la freqüència del 95.7 per a poder emetre primer Radio Olé i Ràdio València 2. En l’actualitat eixe punt del dial l’ocupa Màxima FM.

A l’any següent, l’Ajuntament creà un taller de ràdio  que acabà fructificant en l’emissora  municipal Alzira Ràdio, la qual s’inaugurà  oficialment el 23 de maig de 1995, pel llavors alcalde Pedro Grande. L’exdirector de Ràdio Alzira, Alfonso Rovira, va tindre l’honor de tallar la cinta.

L’emissora  municipal segueix en actiu amb vocació de servici públic, la seua progamacióés generalista de la qual destaca el programa magazin, El Dia per davant, el programa més veterà d’Alzira Ràdio, que està en emissió des del primer dia. Informatius, esports i música són altres components de la programació. 

Alzira Ràdio està present en tots els actes socials i festius de la capital de la Ribera Alta, entre els que destaquen les Falles i la Setmana Santa, dos festes d’Interés Turístic Nacional, i també com no,  les festes patronals dedicades a Sant Bernat i les Germanetes.

D’Alzira Ràdio han sorgit  nombrosos professionals  del món de la comunicació, que en l’actualitat estan en Televisió Espanyola, Canal 9, TV3, Ribera Televisió, els diaris Levante-EMV, Las Provincias i molts altres mitjans.

Els directors  que han passat per la nostra emissora han sigut Josep Miquel Medes, Beatriz Tortosa, Nacho Salinas, Andrés Giner i en l’actualitat, Elsa Esplugues.

La freqüència d’emissió és la 107.9 Khz de la F.M. La seua cobertura  comprén  tota la Ribera Alta, i en llocs de la Costera, la Canal de Navarrés  i inclús prop de València capital.

Actualment emet 14 hores diàries de producció pròpia  i 10 hores de musica per la nit. En 2006, Alzira Ràdio es va convertir en una Societat Anònima amb capital públic, desvinculant-se així de la gestió directa de l’Ajuntament d’Alzira, encara que mantenia el caràcter de municipal i pública. En març de 2016, per decisió del govern municipal, torna a estar integrada directament en l’Ajuntament d’Alzira. La plantilla la componen  5 redactors-locutors, 3 tècnics,  i un nombre fluctuant de col·laboradors i becaris  que fan les seues practiques de formació professional o universitàries. 

Des de 2005 disposa d’esta pàgina web: www.alziraradio.com i el 17 de gener de 2007 es comença a emetre a través d’internet.

Pels estudis d’Alzira Ràdio han passat personalitats de tots els àmbits com ara l’actriu Blanca Marsillach o l’humorista Luis Piedrahita.

L’1 de març de 2017 s’incorpora com a nova directora Elsa Esplugues March. Forma part de la xarxa d’emissores municipals valencianes. El 26 i 27 de gener de 2018 les seues instal·lacions acullen la I jornada d’Aula i Podcast on els seus locutors i tècnics participen com a ponents i instructors del taller pràctic.

HISTORIA EN CASTELLANO

En 1934 empieza a emitir la primera emisora de nuestra ciudad, Radio Alzira, conocida técnicamente como EAJ 54 de España.

Radio Alzira funcionó hasta 1991 cuando la Ser  decidió desmantelarla, porque no era rentable y necesitaba la frecuencia del 95.7 para poder emitir primero Radio Olé y Radio Valencia 2. En la actualidad ese punto del dial le ocupa Máxima FM.

Al año siguiente, el Ayuntamiento creó un taller de radio que acabó fructificando en la emisora municipal Alzira Radio, la cual se inauguró oficialmente el 23 de mayo de 1995, por el entonces alcalde Pedro Grande. El exdirector de Radio Alzira, Alfonso Rovira, tuvo el honor de cortar la cinta.

La emisora municipal sigue en activo con vocación de servicio público, su progamación es generalista de la que destaca el programa magazine, El Día per davant, el programa más veterano de Alzira Radio, que está en emisión desde el primer día. Informativos, deportes y música son otros componentes de la programación.

Alzira Radio está presente en todos los actas sociales y festivos de la capital de la Ribera Alta, entre los que destacan las Fallas y la Semana Santa, fiestas de Interés Turístico Nacional, y también como no, las fiestas patronales dedicadas a Sant Bernat, María y Gracia.

De Alzira Radio han surgido numerosos profesionales del mundo de la comunicación, que en la actualidad están en Televisió Española, Canal 9, TV3, Ribera Televisió, los diarios Levante-EMV, Las Provincias y muchos otros medios.

Los directores que han pasado por la nuestra emisora han sido Xavier Espanya, Josep Miquel Medes, Beatriz Tortosa, Nacho Salinas, Andrés Giner y en la actualidad, Elsa Esplugues.

La frecuencia de emisión es la 107.9 KHz de la F.M. Su cobertura comprende toda la Ribera Alta, y en lugares de la Costera, la Canal de Navarrés e incluso cerca de Valencia capital.

Actualmente emite 14 horas diarias de producción propia y 10 horas de musica por la noche. En 2006, Alzira Radio se convirtió en una Sociedad Anónima con capital público, desvinculandose así de la gestión directa del Ayuntamiento de Alzira, aunque mantenía el carácter de municipal y público. En marzo de 20La plantilla la componen 5 redactores-locutores, 3 técnicos y un número fluctuante de colaboradores y becarios que hacen sus prácticas de formació profesional y universitarias.

Desde 2005 dispone de esta página web: www.alziraradio.com y el 17 de enero de 2007 es un dia importante en la expansión de la radio municipal ya que empieza a emitir a través de internet.

Por los estudios de Alzira Ràdio han pasado personalidades de todos los ámbitos como la actriz Blanca Marsillach o el humorista Luis Piedrahita.

El 1 de marzo de 2017 se incorpora como nueva directora, Elsa Esplugues March. Actualmente forma parte de la red de emisoras municipales valencianas. El 26 y 27 de enero de 2018 sus instalaciones acogieron la I jornada de Aula y Podcast donde sus locutores y técnicos participan como ponentes e instructores del taller práctico.