2024 ha sigut l’any més calorós des que hi ha registres històrics. Es convertix, així, en el tercer any consecutiu amb nivells de calor no vistos des de 1950. Uns nivells de calor que afecten especialment al Mediterrani i que fan que episodis com la dana del passat octubre siguen cada vegada més extrems.
El passat diluns, el meteoròleg Jovi Esteve ens contava les previsions de l’oratge per a l’entrada del nou any, i aprofitava per a fer repàs del que ha sigut el 2024 a nivell meteorològic. El més destacat, com déiem, que el 2024 ha sigut l’any més calorós des que tenim registres. El més greu és que durant l’any hem estat en la fase anomenada La Niña, fase en què es refreden les aigües superficials del Pacífic, fent que les temperatures globals tendisquen a ser més baixes. Doncs bé, tot i estar dins d’esta fase, el 2024 ha superat tots els rècords històrics de calor.
A hores d’ara, el Mediterrani s’està calfant al doble de velocitat que ho fa l’aire. Això genera més vapor d’aigua que s’emet a l’atmosfera, fent que augmente la quantitat de pluja que pot caure i provocant que es generen fenòmens més extrems i explosius com la recent dana. Per a Jovi Esteve, esta dinàmica, conseqüència del calfament global, no va a parar; i, per este motiu, s’ha d’actualitzar el sistema d’alertes i conscienciar a la població, com per exemple afegint el negre com a color de perill meterològic màxim, deixant clar que les previsions són previsions però que és necessari contemplar el risc.
Pots escoltar ací l’entrevista sencera realitzada a Jovi Esteve: