Les organitzacions agràries valencianes estan protestant davant el nou Marc Financer de la PAC anunciat per la Comissió Europea. I és que el pressupost destinat a la Política Agrària Comuna passaria dels vora 390.000 milions d’euros del pla actual a quasi no arribar als 300.000 milions per al període 2028-2034; és a dir, que patiria una retallada del 23,4%.
Tant La Unió com AVA-ASAJA han mostrat el seu rebuig total a esta proposta de la Comissió, encapçalada per Úrsula Von der Leyen, que a més de la retallada, proposa eliminar a la PAC com a política pròpia per a integrar-la en un mega-fons pressupostari únic junt a ocupació, migració, cohesió o defensa. Des d’AVA denuncien que la rebaixa, a més, no implicarà que es relaxen les imposicions del Pacte Verd Europeu, com són la reducció de fitosanitaris, els ecorègims i el fort control administratiu. José Francisco Sales, responsable tècnic d’AVA, alertava que la retallada causarà l’abandó del sector agrícola valencià.
La integració de la PAC en un fons comú permetria als governs traspassar diners d’agricultura a altres polítiques segons necessitats, és a dir, en cas de crisi migratòria, sanitària o militar. La Unió denunciava que esta mesura vulnera l’Article 38 del Tractat de Funcionament de la UE, que obliga a mantindre una política agrària comuna amb entitat pròpia. Per a Carles Peris, secretari general de la Unió, l’aposta de la UE és unflar el gasto en defensa i armes a costa de la sobirania alimentària i la sostenibilitat ambiental. I ho fa quan l’agricultura necessita, més que mai, un pressupost estable que garantisca la seua força i continuïtat.
Tant la Unió Llauradora com l’Associació Valenciana d’Agricultors incidien en que la retallada elimina les esperances que hi haja relleu generacional al camp, condemnant als joves a abandonar l’agricultura. De moment, ASAJA es manifestà en Brusel·les fa uns dies davant l’Eurocambra, en protesta per estes mesures, i en la mateixa línia advertien des de la Unió que “si volen més tractors al carrer, els tindran”.