Empresaris, Generalitat i sindicats han parlat del dia després de la dana en el món del treball dins de les activitats de la Setmana de l’Economia. Infraestructures, normativa de prevenció laboral i la necessitat d’invertir en formació perquè la reconstrucció no siga sols això, sino una transformació, són algunes de les idees que s’han posat damunt la taula.
Estes qüestions s’han tractat este matí en una taula redona en la qual han coincidit en que el negacionisme mata persones i que s’ha de incidir en que el canvi climàtic existix tal i com s’ha vist en la Dana i que implica canvis i millores. Per part de l’empresariat s’ha incidit en dos qüestions fonamentalmen. D’una banda, falten ajudes directes perquè el consorci d’assegurances sols ha resolt el 45 per cent dels sinistres, i els expedients no resolts són els més grossos i per tant provoca incertesa del que van a resoldre i com la xicoteta i mitjana empresa pot o no remuntar. D’altra banda, l’impacte dels ERTOS en les empreses ha sigut mínim, poques empreses han decidit acollir-se a un ERTO per la seua complexitat i burocràcia. El representant de la Confederació empresarial de de la Comunitat Valenciana, Arturo Cerveró anunciava que els pròxims mesos seran la prova de foc per a vore si el teixit productiu resorgix del fang si no hi ha ajudes directes i el consorci d’assegurances no s’afanya. I per últim Cerveró ha centrat la seua intervenció en la necessitat de que la Unió Europea faça inversions si és ella la que imposa mesures de polítiques verdes.
Per la seua part, des de Comissions Obreres, Núria Lazaro ha exposat la necessitat de que les mesures d’escut socials que s’han posat en marxa durant la DANA formen ja part de la normativa. Temes com els ERTOS per força major, els 4 dies retribuïts a les persones afectades per la dana, protocols d’informació en les empreses en esta situació, etc. Lázaro entén que d’esta DANA el que ha de quedar és que estos punts formen part de l’Estatut dels treballadors i per tant protegixen tots els treballadors, més enllà de si treballen en empreses grans o menudes o tenen convenis col·lectius.
Des d’UGT, s’ha insistit en el terme transició justa” en el sentit que el canvi climàtic va a modificar el mercat laboral, ja que va haver ocupacions que van a deixar d’existir i es van a crear altres llocs de treball que van a minimitzar els efectes del canvi climàtic. La vicesecretària d’UGT-PV ha destacat dos qüestions: valorar la negociació col·lectiva per a crear convenis que desenvolupen òrgans de participació per abordar el canvi climàtic i la importància del diàleg social per tal d’arbitrar mesures en eixe sentit. Baena ha destacat la creació de la figura del delegat medi ambient, ja que hi ha dèficit d’educació ambiental en relació a les catàstrofes.
Per la seua banda, el director general de treball i cooperativisme, Andrés Lluch, parla d’un canvi de paradigma després de la DANA per tal de fer la reconstrucció. Aposta per la col·laboració público-privada i també per la formació i digitalització i la creació de cooperatives per a la reconstrucció. Per al director general de treball la post-dana ha canviat l’escenari i en alguns aspectes podrà crear nous nínxols de treball i per això cal potenciar la FP dual i el cooperativisme.
Pots escoltar l’informatiu sencer ací: