NOTÍCIES

La segona edició d’Alzira en Verd arranca amb una ruta en bici per a conscienciar sobre les inundacions a la ciutat

Una volta en bici amb estudiants de l’IES Parra per a conéixer les infraestructures hidràuliques i els punts negres d’Alzira front a les inundacions ha sigut el tret d’eixida de la segona edició d’Alzira en Verd. Unes jornades que precedixen la celebració de la Biosfira 2.0 la pròxima setmana, que convertirà una vegada més el parc de l’Alquenència en un lloc de frenètica activitat: mercat de la terra, paradetes d’artesania i diverses activitats relacionades amb una vida més sostenible: des de l’Espai Biodiversitat, on es presenten activitats relacionades amb l’ecologisme; l’Espai Alternatives amb tallers ambients; tasts de vins, de mel, de vinagre; fins a activitats alternatives a l’Espai Ànima, per a una vida saludable des del taitxí al ioga passant pel txi kung. Tot això serà dissabte de 10 a 21 h i diumenge des de les nou del matí fins les dos del migdia.

Però a banda de l’activitat del cap de setmana, les activitats de les jornades estan encaminades enguany al públic en general, però també als més joves. D’esta manera, este matí s’ha iniciat amb la ruta en bicicleta guiada per l’expert Artemi Cerdà per conéixer la ciutat des del punt de vista dels riscos d’inundabilitat. L’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, destacava esta orientació cap als més joves de la nova programació de les Jornades Alzira en Verd.

Un altre dels punts destacats de l’activitat d’Alzira en Verd és parlar de la dana i de les seus conseqüències; per això, esta vesprada les jornades s’inicien amb una taula redona sobre inundacions amb participació d’experts de tot tipus, des de la comissària d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la meteoròloga Victòria Rosselló, el degà del Col·legi d’Enginyers, Xavier Machí, la presidenta d’una de les associacions de víctimes de la dana i el mateix catedràtic Artemi Cerdà, especialista en erosió.

Cerdà ha destacat que, tot i els anàlisis que s’estan fent del que va passar en la dana, cal pensar de quina manera ha influit d’on venia l’aigua: de l’interior de la comunitat, amb una agricultura intensiva que ha facilitat l’arronsament de terra i fang. D’altra banda, ha destacat també el paper negatiu de l’excés de vehicles en la ciutat, que ha creat el efecte barrera en molts carrers.

Esta vesprada la conferència tindrà lloc a les 19 hores i al llarg de la setmana continuen les activitats, tant matí com vesprada, les quals poden consultar en la pàgina web de l‘Ajuntament. A més del pròxim dimecres 21 de maig i dins de la programació, s’inclou també l’actuació de Xavi Castillo amb el seu espectacle “Veriueu-ho. Especial El Ventorro”. Les entrades estan disponibles en notikumi.com.

Davant la calor a l’estiu

De cara a l’estiu, i la possibilitat d’altes temperatures perilloses per a la població, sobretot la més vulnerable, l’Ajuntament d’Alzira ja treballa en una guia de recursos climàtics. És a dir, llocs que durant l’estiu siguen accessibles i tinguen ombra perquè la gent puga resguardar-se de les altes temperatures.

Així ho ha explicat l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, qui explicava que la prioritat era millorar tres places i dotar-les de serveis que les facen més acollidores davant les altes temperatures com són la plaça Cartonatges, la plaça Generalitat i la zona que envolta l’escola d’adults. Així mateix, entén que, en determinades époques de l’any, llocs com la Biblioteca, la Casa de la Cultura o les mateixes pèrgoles de la plaça Major poden funcionar com a refugi climàtic, amb temperatures més baixes.

  • Pots escoltar l’informatiu sencer ací:
També et pot interessar:
Alzira Ràdio 107.9 fm Player oficial