Alzira és una de les poques ciutats a la Comunitat Valenciana en que augmenta l’emisió d’ozó a l’atmosfera

Alzira és una de les poques ciutats valencianes en que augmenten les emisions d’ozó a l’atmosfera. La capital de la ribera supera en 49 dies el nivel màxim recomanat per la OMS i a més el nivel de contaminació d’este gas creix un 78% en 2023 en comparació a fa 10 anys.

Junt a Gandia, Alzira és la única ciutat de la provincia en que han crescut els nivells de contaminació d’este cas. També alberga la única estació de medició de la qualitat de l’aire de la comarca. Segons l’informe d’Ecologistes en Acció, esta estació va superar en nou dies el límit de 120 μg/m³ (micrograms per metre cúbic). La Organització Mundial de la Salut recomana no superar els 100 μg/m³ de mitjana encara que no forma part de cap normativa. Alzira ha excedit este nivel en quasi 50 ocasions. L’Ajuntament busca noves alternatives per fer front a la contaminació d’este, especialment per les consequencies que té en la salut.
Ecologistes en acció destaca que l’ozó afecta a la salut de tots els ciutadans, però especialmente als xiquets i xiquetes, persones majors, mares gestants i persones amb malalties respiratories o cardiovasculars. Entre els seus efectes, apunten, pot reduir la funció pulmonar, provocar mal de cap i fatiga, agreuja les afeccions de l’aparell respiratori, afecta al desenvolupament pulmonar i incrementa la mortalitat de malalts respiratoris i cardiovasculars crònics.