Esta setmana es commemora el Dia Mundial de la Sida, una malaltia que ara fa quaranta anys va estigmatitzar les persones homosexuals, tot i que la realitat és una altra: la falta de protecció

Parlem de salut i en concret de la sida, perquè este divendres 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Este dia es va encunyar per primera vegada en 1988. 35 anys després seguix sent una malaltia amb molt d’estigma social i falta d’investigació.
La sida va nàixer als anys 80 i prompte es va conéixer com la “peste rosa”, i es va criminalitzar al col·lectiu homosexual com a responsables de la malaltia. Es trasmet per via sanguinia i principalment sexual, en homosexuals i heterosexuals, 1 de cada 3 casos és a causa d’una relació sexual heterosexual sense protecció. Inma Llácer, doctora del Centre de Salut pública i epidemiòloga, insistix en que la millor ferramenta és la prevenció.
Segons Inma Llácer, la situació actual és encara d’epidemia. Les dates d’enguany de l’ONU Sida confirmen que en el món hi ha vora 40 milions de persones amb la malaltia. L’any passat moriren 630.000 persones. A La Ribera, els casos es mantenen estables des de fa uns anys, en són vora a 30. Tot i això, els nous casos són de gent molt jove.
Inma Llácer considera que cal insistir en la població jove en l’ús del preservatiu, perquè s’ha perdut la consciencia social sobre el tema i també invertir en finançament i investigació, ja que no existix encara una cura, sino un tractament crònic però efectiu.
L’epidemiologa també anima la ciutadania a fer-se controls i serologies de les malalties sexuals de forma periòdica i si tenen qualsevol simptoma s’ha d’acudir al metge de seguida. Així, es pot evitar la malaltia de la SIDA, que es desencadena de la trasmissió del virus del VIH.

Deixa un comentari