Hui, com cada 25 de juliol des de 2021, l’OMS celebra el Dia Mundial de la prevenció dels ofegaments. Fa 3 anys, es va establir este dia per a posar de relleu les consequencies dels ofegaments i oferir solucions per a previndre-los. Des del 2021, els ofegaments mortals han augmentant exponencialment i enguany se n’han produit ja 198.
Els professionals alerten que el millor remei és la prevenció dels banyistes. De fet, el motiu de l’escalada d’ofegaments és l’exposició al risc dels banyistes. Com explica la socorrista professional, Mariangeles Valls, els principals riscos són la falta de supervisió paterna a menors, les distraccions amb el mòbil, els cops de calor, els llançaments bruscos o imprudències com correr a la vora de les piscines.
Els socorristes destaquen la importància de saber nadar i aplicar el sentit comú en totes les situacions. Encara que a les piscines públiques i a la mar es requerix d’un socorrista per llei, en pisicines privades no és el cas. Per este motiu, Mariangeles Valls recorda que els propietaris en comunitats de veins son els responsables de contractar una empresa de socorrisme i una assegurança de resposabilitat civil, ja que en cas d’una mort per ofegament, el responsable també seria la comunitat de veins.
Valls explica que l’objectiu primordial dels socorristes a les piscines és la prevenció, és a dir, avisar dels riscos abans que es produisca l’ofegament i per tant, siga necessari un rescat. Per tant, reclamen que seguisquen les indicacions dels professionals.
Riscos sanitaris a la Ribera després de les inundacions: aspectes a tindre en compte
El veïnat de la Graella demana consideració a la resta d'alzirenys a l'hora d'aparcar a la seua zona
Alzira va tornant a la normalitat amb precaució, restriccions i un dol oficial de tres dies
Alzira continua en situació d'emergència amb restriccions de serveis i activitats