Hui se commemora el Dia Mundial contra la violència i l’assetjament escolar, un dia que es va establir al calendari per a prendre consciència sobre el bullying i erradicar-lo, impulsat per associacions i ONGs de tot el món.
Segons dades d’Unicef, 1 de cada 3 xiquets i xiquetes patix assetjament als centres escolars i 1 de cada 4 és particep o observador. Per esta raó, este matí, hem dedicat el nostre programa “Preparados para cuidarte” al bullying.
La punta de l’iceberg és l’agressió física directa, o agressions sexuals, però també hi ha formes d’assetjament silenciós, com l’exclusió social, les agresions verbals o agresions físiques indirectes, amenaces o furts.
Les conseqüències de l’assetjament en la persona afectada són diverses i violentes, com baixa autoestima, aïllament, soletat, irritabilitat, ansietat, depressió i fins i tot, autolesions i suïcidi. Com ha explicat la doctora Fernández, el bullying concerneix a tota la societat: families, professors, amics o companys. No obstant, 6 de cada 10 alumnes als centres interpreten que no es prenen mesures suficients.
Celia Fernández afirma que es tracta en l’actualitat d’un mal endèmic i molt més greu que fa unes dècades. Entre les estratègies que es plantegen i que s’estan començant a estudiar, està establir un grup d’alumnes mediadors a les aules per fer reunions amb les persones afectades i els seus acosadors, per arribar a un punt de mediació i empatia. D’altra banda, la psicòloga demana mesures punitives clares als centres, quan ocorre un cas de bullying. A Alzira, s’ha intentat anar un pas més enllà, amb la figura de l’Agent tutor, un policia local que intervindrà al centre a partir de setembre del curs vinent.