UGT i Comissions Obreres celebren els avanços aconseguits gràcies a la reforma laboral però exigixen millores en els salaris, la bretxa de gènere i d’edat i la sinistralitat laboral. Estes són les reivindicacions dels sindicats de cara a un 1 de maig que té enguany per lema “Pujar salaris, baixar preus i repartir beneficis”.
Amb motiu de la commemoració del pròxim 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, CCOO i UGT han presentat les dades que dibuixen el panorama laboral i econòmic de la nostra comarca. Els sindicats se senten orgullosos dels resultats de la reforma laboral, però critiquen la resistència que continua oposant la patronal. Raül Roselló, secretari comarcal d’UGT, assegurava que és hora que la patronal faça els deures.
Els sindicats apunten com a dada positiva que la creació d’empreses a la Ribera ha arribat al nombre més gran en els últims 4 anys, amb 7.881 empreses a hores d’ara. A la Ribera Alta, el nombre de cotitzants al primer trimestre del 2023 és el més alt en els últims 12 anys, amb un registre de 69.543 cotitzants. Igualment, augmenta el contracte indefinit i disminuïx la temporalitat en un 14,3% respecte al 2021. El secretari comarcal de CCOO, Andrés Bermejo, celebrava a més la disminució de l’atur entre les dones a la nostra comarca, un 9,26% menys respecte al 2022.
No obstant, els sindicats reivindiquen la necessitat de posar els plans d’igualtat en el focus de l’1 de maig, ja que la tasa femenina de temporalitat continua sent 2,47 punts major. Així mateix, CCOO i UGT entenen que, tot i que l’increment del salari mínim hauria beneficiat quasi 13.000 treballadors a la Ribera, la falta de compromís empresarial per negociar un conveni col·lectiu ha impactat negativament en la comarca.
Per últim, amb motiu del 28 d’abril, Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el treball, les secretàries comarcals d’UGT i CCOO Silvia Valero i Inmaculada Claverias, han posat de manifest la necessitat de pal·liar el greu problema de la sinestralitat laboral. Entre les reivindicacions, la transició ecològica de les empreses, la reducció dels límits d’exposició a substàncies tòxiques, la prevenció dels riscos psicosocials i el reforç de les inspeccions per implementar plans de xoc que facen dels llocs de treball entorns segurs i saludables.