LA UNIÓ reitera a la Comissió Europea la necessitat d’investigar un possible dúmping comercial dels cítrics d’Egipte en el mercat comunitari. Segons les últimes dades de novembre de 2023, les exportacions Egipcies a Europa van en augment cada any, en 2023 Egipte va exportar a la Unió Europea quasi 500 mil tones, cosa que va significar un 108% més que l’any anterior, sent ja el segon país importador després de Sud-àfrica. Com explica La Unió, en els primers mesos de cada any és quan la presència de taronges egípcies és més rellevant en els lineals dels supermercats europeus amb un clar desavantatge per a la producció europea de varietats de taronja.
En aquest sentit, la organització es posarà en contacte amb l’Oficina de la Comunitat Valenciana a Brussel·les-Fundació Comunitat Valenciana, de la Generalitat, perquè treballe en aquesta petició davant els organismes comunitaris argumentat sobre la base del Reglament europeu relatiu a la defensa contra les importacions que siguen objecte de dúmping per part de països no membres de la Unió Europea.
Eixa competència afecta a la campanya valenciana que fins a finals de desembre tenia un comportament positiu i ara es ressent fortament amb les importacions. Els enviaments massius de taronges egípcies als mercats comunitaris provoquen un solapament amb les varietats dels països productors de la Unió Europea.
Els preus més baixos (0.48€/kg) són possibles entre altres coses perquè el salari mínim interprofessional a Egipte durant l’any passat va ser de 168,60 euros (12 pagues) al mes, mentre a Espanya va ser de 1.000 euros (14 pagues). La diferència d’SMI anual és evident, dels 2.023 euros a Egipte pels 14.000 euros a Espanya. L’SMI egipci està molt per davall del salari dels països productors de cítrics de la UE. A això cal afegir que Egipte no compleix amb els convenis internacionals del treball de l’Organització Internacional del Treball (OIT) perquè prohibeix el reconeixement oficial dels sindicats independents
La Unió assenyala que el problema no és únicament d’ara, sinó a futur. Egipte té plantats quasi 24 milions de tarongers, dels quals prop de 14 milions d’arbres ja estan en producció, però la resta encara no l’ha fet.