L’equip de govern alzireny rebutja les demandes d’UCIN, PP i VOX per a que s’aplique també als regidors i les regidores el protocol en cas d’assetjament existent per a les plantilles municipals

La denúncia de la regidora Mar Chordà per assetjament contra el seu company, Enrique Montalvà, va ser motiu ahir de diverses propostes presentades pels partits de l’oposició i del mateix UCIN. El PP i Mar Chordà demanaven que s’aplicaren els mateixos protocols que s’apliquen per a la plantilla municipal quan hi ha un cas d’assetjament. El govern municipal votà en contra i, per tant, es rebutjaren estes mesures.

La part d’UCIN encapçalada per la regidora Mar Chordà, a l’igual que el Partit Popular, demanà que s’aplicara el mateix protocol que existix a la Diputació de València. Un protocol que empara les persones víctimes d’assetjament, siguen treballadors de l’entitat o siguen càrrecs electes, com és el cas dels regidors i regidores. Un protocol que, segons explicava la regidora Mar Chordà, es va aprovar quan governava en la Diputació PSOE i Compromís, partits que justament ara votaven en contra.

El Partit Popular, per la seua banda, va insistir en que el govern municipal es pronunciara al voltant d’esta denúncia. Bernat Ríos incidia en que, tot i que el tema estava subjudice, la població necessitava un pronunciament.

Per part de Vox, es demanava que es creara una comissió d’investigació en l’Ajuntament per a investigar el cas i també que es manifestaren en contra de qualsevol víctima d’abús de poder. La regidora de Vox, Rosana Peris, recriminà a l’equip de govern la hipocresia i que hagueren interposat mantindre el poder i renegar dels seus principis de lluita contra la violència per qüestió de gènere.

Davant estes dos mocions, l’equip de govern votà en contra, abans de proposar que es deixara damunt la taula per tal d’estudiar-les detingudament amb els departaments implicats i els representants sindicals. Davant de la seua negativa, les forces polítiques que conformen l’Equip de Govern de l’Ajuntament d’Alzira votaren en contra, i ho basaren en els informes sol·licitats als departaments de Funció Pública i de Serveis Socials.

Segons explicaren els regidors responsables, els càrrecs electes no estan sotmesos als mateixos règims sancionadors que dels empleats públics per la comissió d’infraccions en matèria laboral. Pel que fa a l’àmbit d’aplicació del protocol de la Diputació de València, se circumscriu al personal que li és propi. Si bé és cert que preveu la inclusió dels càrrecs electes,  l’absència de potestat sancionadora de les Administracions cap a estos impediria a la Diputació sancionar a un possible agressor malgrat que l’activació del protocol així ho determinara.

Segons el govern muncipal, ambdues mocions podran tindre el caràcter de propostes, que políticament podran ser votades en qualsevol de les opcions de vot, però que en tot cas, no podran qualificar-se d’altra manera més que de proposta per a, si és el cas, obrir el procés de negociació per a la revisió dels protocols en vigor. I la regidora de Serveis Socials, Amèlia Blanquer, es va comprometre a estudiar els protocols.

Per la seua banda, el regidor implicat, Enrique Montalvá, va explicar que es defendria de les acusacions, que tilda de falses, al Jutjat.