Les malalties de transmissió sexual seguixen augmentant a Espanya, una tendència que ve de l’any 2000

Ens centrem ara en la salut sexual. Les taxes de malalties de transmissió sexual a Espanya han augmentat a causa, sobretot, del relaxament general en l’ús de mesures preventives. Per la nostra banda, la Comunitat Valenciana manté, des de 2020, la major taxa de persones amb el virus VIH de tot l’Estat.

Ahir parlàvem a EDPD amb el Dr. Marcos Martí, especialista del servei de Medicina Preventiva de l’Hospital de la Ribera. Martí ens explicava que, des de l’any 2000, s’ha observat un augment de malalties com clamídia, gonorrea i sífilis. Este increment general es deu a diversos factors: primer, que la població té relacions sexuals cada vegada més prompte, amb més freqüència i amb més persones distintes. I, segon, que hi ha un menor ús del preservatiu; de fet, a Espanya 6 de cada 10 persones no l’utilitza sempre. Martí incidia en la importància de fer ús del preservatiu i d’acudir als centres de prevenció en cas que tinguem sospites d’estar malalts o si hem mantingut relacions sexuals de risc. A més, el doctor recordava que els grups de població més exposats a estes malalties poden acudir als centres sanitaris a vacunar-se.

Gràcies als avanços científics, el VIH s’ha convertit en una malaltia crònica tractable, malgrat que seguix sent un problema de salut pública global. A més, les persones que patixen esta malaltia patixen també una forta estigmatització social. Este estigma, comenta Martí, s’ha d’eliminar.

Pots escoltar ací l’entrevista sencera realitzada a Espai de salut: