La Unió ha realitzat una enquesta entre llauradors i ramaders joves del territori per tal de conèixer de primera mà les seues inquietuds, prioritats i propostes. Com a eixos principals, els joves demanden més suport real, formació pràctica i rendibilitat per a assegurar el futur del camp valencià.
El perfil majoritari de les persones enquestades correspon a joves d’entre 30 i 40 anys, i els menors de 30 a penes suposen el 9,5 %. Unes dades que evidencien la incorporació tardana al sector. Malgrat això, més del 60 % dels enquestats acumula més de sis anys d’experiència agrària. Els cultius més representats són cítrics, hortalisses i fruita seca, al costat d’altres com caqui, olivar o arròs.
Les prioritats formatives dels joves són clares, destaquen des del sindicat agrari: se sol·licita formació pràctica i adaptada. Després, els grans obstacles que assenyalen els joves són l’alt cost de producció i els preus baixos en origen, als que se sumen el canvi climàtic, l’excés de burocràcia i la competència deslleial de tercers països. Així, les persones joves reclamen a la Unió un paper proactiu: assessorament tècnic, formació en agricultura ecològica i resiliència climàtica, trobades juvenils, major visibilitat, i suport administratiu. Cap a les administracions demanen, entre altres, rendes agràries, ajudes inicials, preus justos i visibilitat institucional.
D’altra banda, la Unió ha organitzat per a demà a les 16.30 un seminari web en què informaran sobre les ajudes a joves i nous llauradors. http://bit.ly/ayudasjovenesagricultores.
Ajudes a joves i nous llauradors
La Conselleria d’Agricultura ha obert hui el termini per a demanar les ajudes a l’establiment de persones jóvens i nous agricultors. Unes ajudes que tenen com a objectiu facilitar als jóvens i nous agricultors la seua instal·lació com a titulars d’explotacions agràries viables, sostenibles i competitives; i rejovenir i millorar el nivell de formació dels llauradors.
Com ja els contàrem fa unes setmanes, esta ajuda per a llauradors i ramaders menors de 41 anys és de 30.000 euros i pot arribar fins als 80.000, amb increments de 10.000 fins a 50.000 euros segons criteris com la localització en zona amb limitacions naturals, caràcter professional de l’activitat, incorporació a l’activitat ramadera, dones titulars, inversions transformadores i innovació, entre altres. D’altra banda, l’ajuda per a nous llauradors i ramaders -de 41 a 56 anys- és de 20.000 euros i pot pujar fins als 70.000.
El pagament de les ajudes s’articularà en una primera transferència del 70%, després de l’acreditació de la instal·lació, i una segona del 30% després de la justificació final del pla empresarial. La tramitació s’ha de realitzar íntegrament per via electrònica a través de la Generalitat. Tenen fins el dia 7 d’octubre.
- Pots escoltar l’informatiu sencer ací: