Representants d les principals organitzacions agràries van exposar ahir a Brussel·les les seues revidicacions i propostes per acabar amb la crisi de rendibilitat.
El sector mostrà la difícil situació per la travessen des de fa anys els agricultors i ramaders. Estigueren presents representants d’AVA-ASAJA, LA UNIÓ Llauradora i Ramadera, ASAJA Alacant, UPA-PV i CCPV-COAG) i de les cooperatives valencianes acompanyats pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre.
Mantingueren reunions amb representants del Parlament Europeu, del Comité de les Regions i de la Comissió i participaren en l’esdeveniment “Cultivant el futur: desafiaments i solucions per a una agricultura regional europea”.
Els representants agraris demanaren l’adaptació dels objectius mediambientals del Pacte Verd a la seua realitat econòmica i social; l’eliminació de burocràcia i la simplificació de la PAC; més fermesa en la presa de decisions després de la detecció d’enviaments procedents de tercers països contaminats amb plagues de quarantena, entre d’altres.
Mantindre l’autorització d’ús de matèries actives mentre no hi haja alternatives biològiques o biotècniques viables; exigir reciprocitat a països tercers en la limitació d’ús d’estes matèries; o impulsar les clàusules espill als acords comercials.
De la mateixa manera, s’incideix en qüestions com ara la modificació de les normatives comunitàries sobre funcionament de la cadena alimentària i bones pràctiques comercials; el suport real a la incorporació de joves i dones a lactivitat agrària; i la petició d’una implicació més gran de les institucions comunitàries en la resolució dels problemes denunciats sistemàticament per agricultors i ramaders.
Hi ha en joc el futur del sector
Els representants de les organitzacions participants en aquest viatge de treball han assegurat que “sempre és important tenir l´oportunitat d´exposar directament els nostres problemes i reivindicacions davant les persones responsables de la presa de decisions que ens afecten profundament” i han mostrat el seu desig de “venir les vegades que calgui, perquè això no sigui una visita aïllada i puguem desenvolupar una veritable acció de lobby de l’agricultura valenciana”.
Així mateix, esperen que “aquesta visita, que s’emmarca en un context global de protestes del sector agrari a nivell europeu, serveixi per traslladar una realitat que no es pot amagar: que els agricultors i ramaders són la baula més feble de la cadena alimentària i que, si es manté la situació actual sense emprendre els canvis profunds que són necessaris, estarem condemnant el futur i la viabilitat de milers d’explotacions agràries i ramaderes”.