Entrem a l’estiu amb la primera nit tropical de l’any, una declaració d’intencions per als pròxims mesos

Hui donem la benvinguda a l’estiu i hem entrat amb la tendència que portem en els últims anys, molta humitat i temperatures elevades. Esta primera nit de l’estiu ha sigut tropical, és a dir, les mínimes no han baixat dels 20 graus.
L’estiu passat tinguerem 90 dies seguits tropicals, tot el mes de juliol i agost i 15 d’elles foren tòrrides o equatorials, per damunt dels 25 graus. Com explica el meteoròleg Jovi Esteve, esta primera bnit d’estiu és tota una declaració d’intencions.
Les previsions, encara poc clares per a la temporada estival, són temperatures un poc per damunt de la mitjana dels últims 30 anys, però de moment no s’esperen onades de calor fins a acabar el ems de juny.
Esta humitat tan elevada no es traduix en més pluja. De fet, en general presentem un any hidrològic molt sec amb tan sols 86.2 l/m2, de moment. I esta falta de pluges el que genera és el clima perfecte per als incendis.
Per a arribar a les dades idonies, hauria de ploure abans de l’1 d’octubre vora 600 litres/m2, és a dir, 7 vegades més del que ha plogut des del passat mes d’octubre fins a ara.

I precisament estes primeres setmanes d’estiu són les més perilloses en quant a la radiació solar, l’inici del mes de juliol. L’absència de nuvolositat o l’altitut disminueixen el factor d’amortiguament de l’atmosfera per a protegir la intensitat de la radiació solar.
Els sanitaris alerten tots els anys de la perillositat de l’exposició prolongada al sol. De fet, un dels problemes de salut més habituals a l’estiu en els centres de salut són els cops de calor. Es produixen principalment per una falta d’hidratació i els simptomes més comuns són mal de cap, sequetat de la pell i una pujada de temperatura, en alguns casos febra.

Com ha explicat este matí al nsotre programa Preparados per a cuidarte el doctor Juan Carlos Montalvà una de les lluites principals dels metges és incidir en la importància de la hidratació. No s’ha d’esperar a tindre calor o sed per a beure. Cal beure 2 o 3 gots entre les menjades i controlar que beguen les persones més majors. L’esport cal practicar-lo de matí o de vesprada-nit, fins a les 9 del matí o a partir de les 20.30 i després fer una hidratació extra.
Els passos a seguir davant un cop de calor són tombar-se a la sobra i en un lloc ventilat, llevar la roba i colocar draps d’aigua fresca a zones com el cap, els braços o el pit. Després cridar al 112 o apropar-se a un centre de salut.
Cal anar també molt en compte amb les persones més vulnerables com els xiquets, les persones majors, els diabètics o els hipertensius.