500 persones són tractades a la unitat de dehabituació tabàquica del Departament de Salut de la Ribera
La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Ribera atén 26 municipis i més de 60 centres escolars

La Unitat de Deshabituació de Tabac d’Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera ha arribat ja els 500 pacients tractats, segons les dades que s’han donat a conéixer hui amb motiu del Dia Mundial sense Tabac. El 40 per cent dels casos derivats a esta unitat són perquè tenen una patologia greu vinculada a l’hàbit tabàquic, respiratòria o cardíaca.

Esta Unitat atén pacients que sol·liciten ajuda per a deixar de fumar i no ho poden fer sols. Es tracta de pacients amb patologia rellevant vinculada amb el tabac, com a infart de miocardi, cardiopatia isquèmica, ictus, trombosi, patologia respiratòria crònica i pacients amb càncer. També atén pacients amb més de 3 recaigudes en el tabaquisme i fumadores embarassades o que es troben en període de lactància, i a les seues parelles fumadores.

L’atenció a estos pacients, que són derivats a la Unitat des de les consultes d’Atenció Primària pel metge o la matrona, és presencial i/o telefònica, individual i grupal, a través de tallers amb sessions programades, tant abans com després de deixar l’hàbit tabàquic. Segons ha destacat la Dra. Rosa Albelda, coordinadora de la Unitat, la metodologia que s’utilitza amb estos pacients és doble: motivacional i farmacològica.

Com que fumar és una conducta, canviar-la és possible amb teràpia. D’altra banda, es treballa també a nivell farmacològic. Actualment, explica la doctora, existixen terapies farmacològiques segures en dos àmbits, les subtitutives de la nicotina, que no estan finançades, i la citisina, que sí que ho està. Estes teràpies farmacològiques dupliquen l’èxit de llevar-se l’hàbit del tàbac, a curt i a llarg termini.

Pel que fa al perfil mitjà del pacient que ha sol·licitat ajuda per a deixar de fumar, cal destacar que el 72% han estat dones i el 28% han estat homes. En el 78% dels casos, els pacients atesos van començar a fumar amb 16 anys o menys i en el 22% dels casos van començar a fumar amb més de 16 anys. Quant al grau de dependència al tabac dels pacients atesos, el 49,3% ha presentat una dependència alta, mentre que el 32,5% ha mostrat una addicció moderada. En el 18% restant, el grau de dependència ha estat baix. Pel que fa al tractament rebut, el 27% dels pacients atesos han rebut exclusivament tractament motivacional, mentre que en el 73% dels casos el tractament ha estat motivacional i farmacològic.

A banda de les actuacions des de Sanitat, les Unitats de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives treballen en l’àmbit de la prevenció universal, familiar i escolar, amb especial incidència en els menors d’edat. A la Riber Alta, la UPCCA és un servei gratuït que dona cobertura a les poblacions mancomunades de menys de 20.000 habitants des de fa més de 20 anys, sent pionera en el camp de la prevenció d’addiccions.

La UPCCA de la Ribera, a través de dos tècnics, dona servei a 26 municipis i 62 centres escolars, i organitza xarrades de sensibilització, experiments i un concurs de cartells del Dia Mundial sense Tabac que ha rebut enguany la participació de més de 1.200 alumnes. Sobre l’última tendència entre els més joves, el vaper, el tècnic de prevenció comunitària de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Fortu Tapia, assegura que produïx càncer al mateix nivell que el cigarrets i advertix de les substàncies perjudicials que conté, algunes d’elles utilitzades com a anticongelants d’automòbils o en productes com el sabó.

L’Organització Mundial de la Salut ha escollit enguany el lema ‘Cultivem aliment, no tabac’, per centrar la prevenció en els efectes sobre el medi ambient que causa el tabaquisme. Al món hi ha 20.000 hectàrees de terra plantades amb tabac, per tant, la incorporació de la perspectiva mediambiental en la lluita contra el tabaquisme respon a un context en què els països empobrits, principals productors, busquen desforestar grans zones de selva per replantar-les amb tabac. Amb l’eslògan d’enguany, la OMS busca lluitar contra la problemàtica del tabaquisme a l’hora que pal·lia la fam al món.

Deixa un comentari