La gestió de residus genera nous reptes per a les administracions. Reptes que des de la Mancomunitat de la Ribera Alta s’ha decidit abordar conjuntament amb els diferents municipis de la comarca. Amb este objectiu s’ha celebrat hui la jornada sobre “experiències supramunicipals de gestió de residus sòlids urbans”. La Casa de la Cultura d’Alzira ha acollit esta jornada en la qual s’han compartit diferents experiències de gestió nacionals i europees. Una jornada que s’emmarca dins del 25 aniversari de la Mancomunitat de la Ribera Alta i a la qual han assistit tant representants locals i comarcals com provincials i autonòmics.
Tant personal tècnic com representants de les diferents administracions públiques han assistit a la jornada amb l’objectiu d’escoltar experiències diverses i de trobar el model més adquat a la realitat de cada municipi. Com ha explicat l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, els canvis en l’escenari local obliguen a explorar nous models de gestió de residus. Nous models on caldrà combinar sistemes tradicionals com la recollida porta a porta amb noves tecnologies que siguen garantia d’eficiència i sostenibilitat. Segons explica Gómez el repte inclou eliminar la conflictivitat entre veïns al voltant dels residus urbans i lluitar contra l’especulació.
La gestió de residus és, per tant, una qüestió que inclou tant a les administracions com a la ciutadania. És, precissament, a casa on comença l’economia circular. Així ho assenyalaba el president de la Mancomunitat, Txema Pelaez, qui ha obert la porta a establir un sistema de pagament en funció de la quantitat de residus generats.
Una de les conclusions de la jornada ha estat que el problema al voltant de la gestió de residus cal abordar-lo conjuntament entre els municipis que comformen el consorci. En esta línia, el Director General d’Administració Local, Antoni Such, ha explicat que les mancomunitats són el insturment que la Generalitat Valenciana està potenciant amb la llei de 2018. També la Vicepresidenta primera de la Diputació de València, Mari Josep Amigó, aposta per les mancomunitats.