Són evidents les terribles conseqüències humanes i materials que ha deixat el temporal amb el seu pas. Ara bé, també cal atendre a les seqüeles psicològiques que patixen i que patiran les persones afectades.
El Responsable de Salut Mental de la Generalitat, Bartolomé Pérez, ens parlava este matí a l’Espai de Salut Pública d’El Dia Per Davant sobre el colp psicològic de la DANA i de quina manera tractar-lo. Els indicis de seqüeles poden presentar-se en forma de símptomes inespecífics, d’insomni, d’ansietat, de canvis en l’estat d’ànim i, en casos de major gravetat, de Síndrome d’Estrés Post-Traumàtic. En el cas de xiquetes i xiquets, els símptomes no són tan evidents, pel que cal observar el seu desenvolupament diari: com interactuen amb la resta o com afronten certes tasques. Pérez destaca que el primer que cal fer és intentar normalitzar la situació, subratllant que és una mesura preventiva realment útil per acurtar les seqüeles i disminuir el seu impacte.
Segons el Responsable de Salut Pública, cal generar una consciència col·lectiva de superació, tant des dels serveis públics de salut mental com des del teixit social valencià. S’ha de transmetre a les persones afectades una projecció a futur, un renàixer, perquè les seqüeles més traumàtiques apareixeran més endavant, una vegada passe el shock.
Pots escoltar ací l’entrevista sencera realitzada a El dia per davant: