Alzira grava la memòria oral de la seua història més recent

Alzira materialitza la memòria oral de la seua història més recent a través del projecte Memòria Viva. La Regidoria de Patrimoni Històric, a través del Museu Municipal i amb l’ajuda de la Mancomunitat ha impulsat este projecte que tracta de conservar la memòria oral mitjançant entrevistes a persones majors. Ja s’han fet els primers passos amb la gravació d’entrevistes a algunes persones d’Alzira, com Milagros Pérez, que complia este mes de febrer cent tres anys; Manuel Román, fill de Fermín Román, heroi de Mauthausen, que ens parla de son pare; José Clausi i José Vayà, primers regidors de l’etapa democràtica de l’Ajuntament d’Alzira; i Joaquin Tortosa, extreballador d’Avidesa. L’objectiu és crear un arxiu de la memoria oral d’estes persones que, a través de les seues vivències, expliquen grans fites històriques que han viscut.

El projecte està obert i esperen que arriben noves persones majors que conten les seues històries. Qui tinga una proposta, pot contactar amb el Muma a través del correu museu@alzira.es o per tlf. Al 962 01 76 49.
Les entrevistes, de 7 minuts o 40 la versió completa, es poden vore a través del portal web municipal. També a través del web de Riberana, el projecte de la Mancomunitat de la Ribera que ha fet posibles estes entrevistes.
Esta iniciativa s’ha presentat hui al Muma junt amb una altra, la creació d’un catàleg de les escultures i objectes del Muma per a reproduirles en 3D des del mòbil i així poder veure-les a tots els llocs. La Mancomunitat de la Ribera Alta, amb el projecte Riberana, i l’Ajuntament d’Alzira presenten una desena d’elements patrimonials, escultures i altres objectes que estan exposats en el MUMA d’Alzira en 3D. Mitjançant la tècnica de fotogrametria, s’han digitalitzat i creat uns models virtuals de les obres.
Entre els elements digitalitzats hi ha béns d’interés cultural, escultures d’autors alzirenys, imatges religioses i objectes d’un gran valor històric. Tots ells es poden consultar al tríptic que s’ha creat a l’efecte, i que inclou el QR per a voreu en 3D.
Per a l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, i per al Regidor de Patrimoni Històric Xavi Pérez les dos iniciatives son magnífiques ja que tracten de recuperar i mantenir el nostre patrimoni, la nostra memòria i la nostra identitat com a poble.

Deixa un comentari