Alzira inaugura una exposició de l’artista i professor Rafael Pérez Contel, impulsor d’una nova pedagogia centrada en l’art, que va ser mestre ací a Alzira

Alzira recordarà a través d’una exposició la tasca educativa i pedagògica del professor de dibuix Rafael Pérez Contel. Des de hui i fins el pròxim 28 de gener, el Muma acull una exposició que mostra diferents aspectes de la vida del professor que va exercir a Alzira a l’escola laboral, ubicada ací a les Escoles Pies.

La mostra s’inaugura esta vesprada a les set i mitja a la sala 2 del Museu municipal d’Alzira. La relació de Contel i Alzira és clara. Contel es va fer càrrec de l’ensenyament de dibuix en un centre educatiu d’Alzira en les albors dels anys trenta. Una beca li va permetre viatjar després a París, però en iniciar-se la Guerra Civil va tornar a la capital de la Ribera Alta i va ingressar en l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes i va publicar els seus treballs en la revista que dirigia Josep Renau. Després de la victòria franquista, va ser jutjat i condemnat a tres anys de presó pel delicte de «auxili a la rebel·lió». El comissari de l’exposició, Alejandro Marcharowski explica que va crear una pedagogia pròpia, que va posar l’art en el centre.

L’exposició compta amb un catàleg de dos-centes pàgines -bilingüe- que reunix més de trenta prestigiosos autors d’Alzira, València, Barcelona, Madrid, Xàtiva, Badajoz, Villar del Arzobispo i Buenos Aires. A més un vídeo desenvolupat per la Universitat Politècnica de València documentarà la seua època i uns codis QR permetran escoltar la seua veu narrant diferents moments de la seua vida. A més també es podrà vore algunes de les obres que té com a escultor en el MUMA com l’obra “El Martillo neumático”.

Deixa un comentari