Hui es commemora el dia mundial de l’Alzheimer. La Ribera contabilitza 4000 persones afectades per demències i són 400 els nous casos cada d’any. Ahir es donaren a conèixer els guanyadors del concurs de relats que cada any organitza conjuntament l’Hospital i la plataforma d’associacions d’alzheimer de la Ribera.

Hui es commemora el dia de l’alzheimer, una malaltia que cada vegada està més present en la nostra societat. De fet, s’estima que la comarca de la Ribera compta amb unes 4.000 persones afectades de demències, registrant-se uns 400 nous casos cada any.
Alzhèimer és una malaltia neurodegenerativa que ocupa actualment el tercer lloc com a patologia sanitària, per darrere dels accidents cardiovasculars i el càncer. Segons els especialistes de l’Hospital de la Ribera, factors com el progressiu envelliment de la població i la transició epidemiològica (el canvi que experimenten les malalties), provoquen un increment de les patologies degeneratives com l’Alzheimer. A més l’alzheimer és una malaltia que afecta les famílies, i per això naix la plataforma d’associacions d’alzheimer de la Ribera, que engloba els cuidadors i cuidadores.

El Departament de Salut de la Ribera i Alzheimer Plataforma la Ribera, entitat que agrupa 12 associacions d’afectats i familiars de la comarca, entregaren els premis de la quarta edició del Concurs de Relat Breu sobre Alzheimer “Contar per a recordar”.

Així, els premis, han recaigut en els textos “Las estrellas olvidadas”, presentat per Gloria Caballer, on relata les converses íntimes que una filla manté amb la seua mare malalta d’Alzheimer, i “Se llama Ángeles y padece Alzheimer”, de Juan Aragó, on l’autor parla del procés que està vivint amb la seua dona, afectada per la malaltia.
Al concurs es van presentar enguany 56 relats inèdits de 47 autors vinculats personal i/o professionalment amb l’Alzheimer, en els quals han oferit la seua personal visió i reflexió sobre la malaltia i la seua afectació a l’entorn social del malalt. Verdeguer, com a membre del jurat explicava que s’havien trobat en els relats presentats.

El relat guanyador, a més, s’ha imprés en una lona que romandrà penjada en el vestíbul principal de l’Hospital d’Alzira fins al Dia Mundial de l’Alzheimer del pròxim any. El Departament de Salut de la Ribera editarà la totalitat dels textos rebuts en un llibre que apareixerà publicat en els pròxims mesos

Deixa un comentari