La Conselleria de Sanitat llança una campanya de conscienciació per a previndre els ofegaments en les zones de bany

La Conselleria de Sanitat ha llançat una campanya de conscienciació per a previndre i evitar ofegaments en zones de bany. A través d’esta campanya, la Conselleria de Sanitat trasllada a la ciutadania una sèrie de consells pràctics que s’han de tindre en compte a l’hora de banyar-se.
Una campanya sota els lemes ‘No hi ha bany segur sense companyia’ i ‘No hi ha bany segur sense vigilància’, Sanitat recorda que un descuit ho canvia tot, i que 40 segons són suficients perquè es produïsca un ofegament.
Per això, en el cas dels menors és important que una persona adulta estiga sempre pendent mentres s’estan banyant. Cal tindre en compte que l’ofegament és la segona causa de mort accidental en la població infantil, i el col·lectiu amb més risc de patir accidents aquàtics és el de menors de 4 anys. En este sentit, la millor prevenció és la vigilància dins i fora de l’aigua, fins i tot en les piscines en les quals hi ha socorristes.

Així mateix, la campanya recorda a la població adulta que és important banyar-se sempre en companyia, ja que si es produïx un incident algú pot socórrer o avisar al 112 si és necessari. A més, s’ha de tindre en compte que després d’un simple mareig és suficient per a ofegar-se en tan sols 40 centímetres de profunditat. En cas d’un incident aquàtic, el millor és telefonar a l’112.
D’altra banda, entre les recomanacions bàsiques que els i les banyistes han de seguir quan estiguen en piscines, platges o altres espais naturals, cal destacar l’elecció de llocs segurs per al bany, que compten amb serveis de socorrisme i seguir les indicacions que s’efectuen a cada moment. Respectar el significat de les banderes a la platja, tindre precaució amb l’ús de matalassets i flotadors per a evitar l’arrossegament dels corrents, són uns altres dels consells imprescindibles per a un bany segur.