Les notícies falses s’han convertit en un virus que acompanya la pandèmia del Covid-19. Els estafadors informàtics aprofiten la incertesa de la ciutadania per colar a les xarxes socials notícies carregades de sensacionalisme. Les nostres dades són mercantilitzades i, fins i tot, podem patir un segrest virtual. Per evitar caure en la trampa, hem d’estar molt atents als missatges encriptats que ens arriben.
Els experts informàtics recomanen la utilització de dos ordinadors i dos mòbils. Un per a treballar i l’altre per a ús personal. Esta és una manera de ficar-los més difícil als ciber-estafadors. D’altra banda, cal no descarregar-se cap document adjunt que ens arribe d’un un correu desconegut. I per detectar les fake news, hem de dubtar dels titulars molt cridaners i les notícies que no vagen firmades per cap periodista. El doctor en Comunicació i professor d’Informàtica, Fran García, ha explicat a Alzira Ràdio el funcionament d’alguns hackers.
El grup d’investigació de la Universitat de València tracta de desmentir les noticies falses davant la societat. A més, pretén fer un posterior estudi per analitzar-ne el funcionament. Per això, demanen a la ciutadania que, en el moment detecte una faula, la reenvie per al número de telèfon 623 03 73 76 per tal d’analitzar-la.
Si vols escoltar l’informatiu complet: Ir a descargar