L’Hospital de la Ribera incorpora la intel·ligència artificial per a la detecció precoç del càncer de pròstata

L’Hospital de La Ribera incorpora la Intel•ligència Artificial per a la detecció precoç del càncer de próstata. El programari QPProstate permet l’anàlisi avançada d’imatges de ressonància magnètica per a identificar senyals primerencs de cáncer i a més possibilita millorar les biòpsies guiades gràcies a la segmentació automática.
El programari QP-Prostate, que ha incorporat l’Hospital d’Alzira, és una ferramenta avançada dissenyada per a l’anàlisi d’imatges de ressonància magnètica multiparamètrica que ajuda a la detecció del càncer de pròstata en la seua etapa inicial i que millora significativament el pronòstic i tractament de la malaltia.
Per a Eva Llopis, cap del servici de Radiologia de l’Hospital de La Ribera, qui ha dirigit el projecte, juntament amb l’àrea de radiologia d’abdomen, esta adquisició és un pas significatiu en la lluita contra esta malaltia, que, actualment, continua prevalent en la població masculina.
El càncer de pròstata és el segon càncer més freqüent en homes, i s’estima que 1 de cada 8 serà diagnosticat amb esta malaltia, incidència que a més va en augment. La ressonància magnètica s’ha establit com l’estàndard de diagnòstic en l’atenció d’estos pacients.
Eva Llopis ha afirmat que “la necessitat d’innovar es torna més evident tenint en compte que, des que es realitza l’estudi de ressonància magnètica, previ a la biòpsia, el volum de proves que es realitzen s’ha triplicat en l’última dècada”. Tal és així que s’ha passat de realitzar 200 exàmens anuals de pròstata a l’Hospital de la Ribera en la dècada de 2010, a aproximadament 600 l’any 2023,
En este sentit, la cap de Radiologia ha manifestat que la intel•ligència artificial permet, també, millorar el procés de biòpsies guiades per la fusió d’imatge ecografia-ressonància magnètica, en col•laboració amb el servici d’Urologia, gràcies a les ferramentes de segmentació automàtica, que facilita el guiat de la biòpsia millorant els resultats de les mateixes.