Alzira va reunir vora 150 assistents en la primera jornada sobre l’Estat de la Sanitat Vegetal en el Caqui. Una jornada en la qual s’inaugurava la Càtedra d’Innovació i Recerca Clau-Idea de l’Ajuntament d’Alzira i la Universitat Politècnica de València.
Al llarg de 6 ponències d’investigadors i professors de la Universitat Politècnica de València s’han tractat les possibles solucions a les plagues i malalties del caqui, com la mosca blanca, el cotonet i la Mycosfaerella. Una sèrie de ponències que analitzaren els aspectes més rellevants des de diversos punts de vista que preocupen principalment als llauradors, a més d’associacions, cooperatives i empreses relacionades.
La Consellera d’Agricultura Mireia Mollà, va ser l’encarregada d’inaugurar esta jornada. Mollà explica que el paper de l’administració ha de ser cabdal per a crear estes iniciatives de transferencia del saber i l’aplicació directa de les investigacions en els nostres camps. Iniciatives que s’han d’impulsar des de l’administració donada la importancia que té el sector agroalimentari i els problemes derivats del canvi climàtic que hi poden haver en un futur.
Mollà també es va referir a la situació del caqui a la comarca de la Ribera. Una producció que a hores d’ara té molts fronts oberts, no sols les plagues, sinò la prohibició d’alguns productes fitosanitàris per part d’Europa o el veto rus. La responsable autonómica apel·la a la necessitat d’inversió per part d’Europa en investigació que done resposta als problemes actuals i als que estan per vindre.
La jornada va comptar amb l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, el director de la Catedra d’Innovació i Recerca CLAU-IDEA i catedràtic de l’Escola d’Agrònoms, Bernardo Pascual; i el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural, Alberto San Bautista. Esta aposta per reunir les últimes investigacions al voltant del caqui va reunir productors de tota la comunitat valenciana i d’altres comunitats autònomes. Escoltem Diego Gómez.