La motivació és fer front a la inflació que ha encarit els subministraments als quals l’Ajuntament ha de fer front, i mantindre l’equilibri pressupostari per garantir els serveis públics municipals i poder abordar inversions.
Es mantenen les bonificacions existents, no es modifica cap ordenança fiscal més i es mantenen congelades taxes i l’IBI de naturalesa rústica.
Tal com s’indica en la proposta, dins de la dinàmica inflacionista agreujada per la guerra Ucraïna, amb un increment de l’IPC 8,4 punts percentuals des de febrer de 2022 a agost de 2023, destaca l’impacte que sobre els pressupostos municipals està tenint la factura de la llum, amb un creixement de més d’1 milió de euros entre 2021 i 2023, o la revisió de contractes com el de recollida de fem i neteja urbana o el de manteniments de parcs i jardins, als quals es suma l’augment de les despeses de personal derivat de l’acord signat entre l’Administració i les organitzacions sindicals.
Tenint en compte aquesta situació, l’equip de govern considera necessària la modificació del tipus de gravamen de l’IBI urbana per a mantindre la sostenibilitat econòmica de l’Ajuntament, ajustar la progressivitat impositiva, millorar els serveis públics municipals i poder abordar inversions necessàries, després de huit anys sense cap increment.
La proposta consistix en la modificació dels tipus impositius de l’impost sobre béns immobles de naturalesa urbana, que quedaria en un 0,73% en el tipus general (actualment el 0,6762) i un 1,23% en el tipus diferencial (actualment 1,1748), el qual s’aplica al 10% dels immobles de major valor cadastral, exclosos els residencials.
Pel que fa a l’IBI rústica, es manté congelat el tipus de gravamen, tenint en compte a més que a l’exercici 2019 es va abaixar en 10 punts percentuals.
Per a l’aprovació de la modificació, es convocarà un ple a l’efecte i, si s’aprova, començarà un període d’exposició pública de 30 dies hàbils previ a la seua entrada en vigor que seria, en tot cas amb efectes de l’1 de gener de 2024.