Finalitza la prohibició de cremes agrícoles a menys de 500 metres de zones forestals, encara que amb noves mesures

Hui és l’últim dia en que estan prohibides les cremes agrícoles a totes les explotacions que es troben a menys de 500 metres del sòl forestal. La Conselleria de Justícia i Interior va decretar la prohibició des del passat 15 d’abril a causa de la situació d’extraordinària sequera que estem patint al territori valencià.
A partir de dimecres s’inicia el període ordinari de cremes agrícoles que s’estendrà fins al 31 de maig. Durant este interval de temps es podrà cremar de dilluns a dissabte (excepte festius) i des de l’eixida del sol fins a les 13.30 h. Això sí, únicament es podrà els dies amb nivell 1 de preemergència per incendis forestals de risc baix o moderat. No es podrà cremar si estem en situació d’alerta taronja (Risc alt) o alerta roja (Risc extrem). El regidor de medi ambient, Alfons Domínguez, explica que l’inusual oratge que tenim fa que el perill d’incendi siga major per les condicions en què es troba el terreny.
Per a gestionar les cremes de restes de poda en este període, les persones interessades hauran d’obtindre una única declaració responsable de crema que tindrà una vigència vàlida els dies hàbils entre el 16 d’octubre i el 31 de maig. Sempre s’hauran de respectar les condicions de crema específiques de la parcel·la agrícola reflectides a l’anvers de la declaració responsable.

Complementàriament, a esta declaració responsable, s’haurà de donar compte de la crema el dia d’abans, notificant-la mitjançant un missatge WhatsApp al 687 993 896 o enviar un correu electrònic a l’adreça cremes@alzira.es, indicant el nom i DNI del titular de la declaració responsable de crema, el dia i l’hora de la crema, així com el polígon i parcel·la on es farà la crema. Sempre que es puga, Domínguez recorda que és millor triturar les restes que no cremar-les i incidix en les mesures a prendre.

Les Declaracions Responsables de Crema es poden obtindre des de hui i es poden sol·licitar Personalment en el Registre de la Clau i demanar cita prèvia o telemàticament amb firma digital a través de la pàgina web www.alzira.es. Per a autoritzar la gestió de les restes dels arbres arrancats quan es realitza un canvi de cultiu en les explotacions agrícoles, es definix una modalitat específica de permís de crema. La gran quantitat i volumetria del material llenyós a gestionar provoca que les condicions per a realitzar una crema controlada siguen diferents de les establides en les cremes agrícoles ordinàries. Les mesures de seguretat a adoptar han de ser especials i es definiran en funció de l’operativa de treball que declare el gestor agrícola.
Per a poder realitzar crema sota estes excepcions s’haurà de sol•licitar autorització excepcional de crema, indicant-ne la necessitat, la data aproximada de la crema, la ubicació i les dades del promotor de la crema mitjançant instància general per registre d’entrada de l’Ajuntament d’Alzira. En un breu termini de temps des de la sol·licitud, els servicis tècnics municipals estudiaran el cas particular de la crema i proposaran una autorització excepcional de crema acotant el període hàbil i les condicions específiques de la crema.