Este matí en El dia per davant escoltàvem Adrián Ferrandis, professor del departament de Geografia de la Universitat de València, qui explicava les diferents causes de les inundacions i els fets que hi influenciaven.
Ferrandis afirmava que ens trobem en un moment històric i extraordinari. Malgrat la coneguda història valenciana d’inundacions i temporals, hi ha determinats fets que generen situacions tan greus i violentes com la viscuda estos dies. En primer lloc, està el canvi climàtic, el qual fa que les situacions de gota freda no només siguen cada volta més virulentes sinó més recurrents, amb un període de retorn menor.
En segon terme, està l’impacte com a societat des d’un model polític i econòmic concret que busca el creixement constant en infraestructures. Segons Ferrandis, hem modificat l’ús natural, forestal o agrícola, de la terra i en conseqüència l’hem impermeabilitzat, ocasionant grans i veloces escorrenties. A més, la disposició de les carreteres i vies ferroviàries, que creuen els rius de forma transversal, generen que els rius que van buits la majoria de l’any, en moments com estos recuperen el seu espai natural. El professor ha volgut també destacar que, malgrat tindre l’experiència i els mecanismes de prevenció necessaris, alguns d’ells desactualitzats, hi ha hagut una mancança de gestió i governança a l’hora d’activar-los. Això sí, ha volgut reconéixer la rapidesa i efectivitat amb què les autoritats alzirenyes han actuat durant els darrers dies.
Pots escoltar l’informatiu sencer ací: