L’Ajuntament de la Barraca d’Aigües Vives presenta el “Mapa dels arbres singulars: Tinc una cosa que dir-te”. Este projecte pioner convida a veïns i visitants a descobrir el patrimoni natural i cultural del municipi a través d’un recorregut temàtic entorn de la figura de l’arbre.
Un traçat lliure pel terme, d’aproximadament 5 quilòmetres, connecta els arbres i arbredes més singulars de la localitat, seleccionats per la seua accessibilitat, rellevància i varietat. A la ruta es troben nou arbres , les moreres de la població, les plataneres de l’Estació que daten de 1860, tres garroferes, una oliversa, una surera en l’entorn del Monestir d’Aigües Vives i un pi blanc i un roure en el Permabosc. Recordem que el permabosc una iniciativa de custòdia del territori que busca crear una illa de biodiversitat prop del municipi, reforçant el compromís de la comunitat amb la sostenibilitat. Esta iniciativa destaca per la seua inclusivitat i sostenibilitat gràcies a mesures com l’utilització de materials de fusta i d’alta resistència, cartells interpretatius amb il·lustracions en relleu per a persones amb discapacitat visual.
La ruta ha estat inspirada en el llibre ‘Els arbres t’ensenyaran a veure el bosc’ de l’escriptor, naturalista i comunicador Joaquin Araujo, referent en la defensa del medi ambient. Precisament a finals de mes vindrà el mateix comunicador a la Barraca i servirá de presentació de la ruta. Cada parada compta amb panells interpretatius que combinen informació natural, històries, llegendes i recursos tecnològics com a codis QR que permeten accedir a audioguies narrades en primera persona per les veus dels propis veïns i veïnes de la localitat. Es perseguí així la participació i vinculació de la pròpia població amb els recursos del seu territori.
També inclou una guia disponible en format físic i digital, editada en castellà i valencià, que oferix informació sobre mapa dels arbres. El contingut del mapa combina disciplines com la il·lustració, la poesia, el cant i la narració de llegendes, creant una experiència immersiva. El projecte ha estat finançat per València Turisme de la Diputació de València, l’ajuntament de la Barraca d’Aigües VIves i amb el disseny de l’associació Interpreta Natura.