Alzira celebra esta setmana el dia internacional dels Museus que es commemora dissabte. S’ha programat un seguit d’activitats, des d’exposicions a visites guiades

Alzira cel·lebra el pròxim dissabte el Dia dels Museus amb un redescobriment dels seus espais patrimonials i museístics. Durant tota esta setmana es faran visites guiades als diversos espais del Muma. A més, tindrà lloc la reobertura del llavador de l’Alquerieta, la presentació de les excavacions de la Casa del Rei Jaume I i la commemoració del 25é aniversari de la Creu del Cardenal.

La programació comença amb les dones artistes com a protagonistes. Hui a les 19h s’inaugurarà l’exposició “Art, dolor i compromís. Dones de la col·lecció Martínez Guerricabeita” L’exposició inclou una selecció de 35 obres que posen el focus en la figura de la dona i la seua presència en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia. Les obres engloben diferents disciplines artístiques i pertanyen a una àmplia nòmina d’artistes entre la qual es troben tant dones que van desenvolupar la seua labor artística en un context socioeconòmic complex que dificultava la seua autonomia creadora, com a homes que posen en el centre de les obres exposades la representació femenina.

Demà es presentarà la restauració de diversos plafons ceràmics dels segles XVIII i XIX recuperats d’edificis alzirenys. Entre estos, els dos plafons del conegut forn de les Rajoletes adquirits per l’Ajuntament d’Alzira al 2021.

I entre els espais patrimonials de la ciutat, les restes del pas del rei Jaume I per Alzira són, a hores ara, un dels atractius més rellevants. Per això el dijous, l’ arqueòloga Maria Clausi Sifre presentarà les excavacions arqueològiques que s’han dut a terme. A més d’oferir una conferència, també es visitarà la Casa Reial per a conéixer algunes de les restes aparegudes. L’objectiu d’estes excavacions és recrear la Casa Reial i convertir-la en un espai museístic, dins del Pla Turístic Nacional Xacobeo.

D’altra banda, divendres a les 19.30 h es commemorarà amb la presentació de l’audiovisual «25 anys de la instal·lació de la nova Creu del Cardenal». Una creu que es va instal·lar el 29 de maig de 1999 i que substituïa l’anterior del 1962 pel deteriorament patit al llarg dels anys.

I amb motiu de les jornades del Dia dels Museus, es reobrirà l’antic llavador de l’Alquerieta, els dimarts, dijous i divendres d’11:00 a 13:00 h, fins al 28 de juny.

Dissabte 18 la Regidoria de Patrimoni convida a la població a conéixer tres de les seues del MUMA en una visita guiada en tres torns que permetrà que el veïnat conega els diversos espais que configuren el MUMA: l’edifici central, l’EtnoMUMA a la Casa Alós, que recrea una vivenda senyorial i una escola de començaments del segle XX, i el Museu Faller, inaugurat al 2019.

També s’oferixen, en tres divendres del mes, els tallers de Lego per a practicar les habilitats constructives i visitar l’exposició de Victor Boscà “Alzira en brics”. L’aforament per a estes dos activitats és limitat en 3 grups de 25 persones. La visita i els tallers  són gratuïts, però cal inscripció prèvia enviant un correu a museu@alzira.es

El regidor de Patrimoni, Xavi Pérez, ha declarat que «amb estes activitats que recorren diversos aspectes del patrimoni alzireny volen donar sentit al lema d’enguany perquè els museus són centres de formació i investigació per a conèixer la nostra història més pròxima.

Poden consultar tota la informació a la nostra pàgina web o a les xarxes socials de l’Ajuntament d’Alzira.

Deixa un comentari