El Muma acull l’exposició “Contra Hitler, la petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial” centrada en els valencians i valencianes que lluitaren contra el nazisme

Contra Hitler. La petjada valenciana en la Segona Guerra Mundial és el títol de l’exposició de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que es va inaugurar ahir al Museu Municipal d’Alzira. La mostra, organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies junt amb la Regidoria de Patrimoni Històric i Memòria Democràtica, traça el mapa bèl·lic de molts dels hòmens i dones que van combatre el nazisme i el feixisme en la Segona Guerra Mundial.
A pesar que Espanya no va participar oficialment en la Segona Guerra Mundial, almenys 65 mil espanyols disseminats pel món, la majoria provinents de l’exili, van acabar enquadrats en les files dels exèrcits aliats. El número va ser superior al dels combatents de la Divisió Blava enviats per Franco per a lluitar a les ordes d’Hitler. Espanyols, i entre estos un bon nombre de valencians, van lluitar en la Legió Estrangera Francesa, en els Cossos Francs d’Àfrica, en les Forces de la França Lliure, en la Companyia Espanyola Número 1 de l’exèrcit britànic, així com en els exèrcits nord-americà i soviètic.
Destaca el paper imprescindible de les dones de la Resistència, afirma Rosa Brines, comissària de l’exposició, en la qual també han col·laborat investigadors com José María Azkárraga o Adrián Blas Mínguez Anaya, delegat de l’Amical de Mauthausen.
Quant a la presència valenciana, la mostra trau a la llum el nom dels vint-i-dos valencians que van participar en la mítica companyia La Nueve del general Leclerc, així com noms ja insignes com Amado Granell, Virtudes Cuevas i altres valencians i valencianes menys coneguts.
Tot això ha sigut possible gràcies als treballs de l’historiador Diego Gaspar Celaya i la experta en La Nueve, Evelyn Mesquida, els testimoniatges de la qual formen part de l’exposició a través de cinc vídeos en què el públic pot aprofundir sobre les qüestions que es plantegen.