El Partit Popular guanya les eleccions a Alzira i Ciutadans es convertix en la clau del futur govern

El Partit Popular és el partit més votat a Alzira,  5.817 vots, i suma quasi un 27 per cent, obté 439 vots més que al 2019. La candidatura de José Luis Palacios aconseguix mantindre’s i sumar i té opció a fer pactes per a governar.

Segons Palacios, els resultats de l’esquerra tot i la divisió de la dreta en estes eleccions demostren que la ciutadania demana un canvi. L’alcaldable del PP alzireny assegura que té la obligació d’intentar un govern estable per a la ciutadania i que parlarà amb tots els partits, tal com es va comprometre a fer si l’esquerra no sumava onze i el PP era la llista més votada.

Compromís aconseguix  5.656 vots, el 25’90%, i el mateix nombre de regidors que el PP. La formació, que fins ara tenia l’alcaldia a l’Ajuntament, perd tres regidors, passa de nou a sis, deixa de ser la força més votada i perd 2.378 vots. Pel que fa a la correlació de forces, Compromís podria mantindre el pacte amb el PSOE, i sumar deu, però els faltaria encara un regidor per a tindre majoria.

El candidat a l’alcaldia, Alfons Domínguez, reconeix que la baixa de Diego Gómez deixava a Compromís en una situació complicada però es troba satisfet amb els resultats. No veu descabellat un tripartit a Alzira, com va passar fa dos legislatures, i assegura que ara és el moment de reflexionar per després poder negociar i aconseguir un govern progressista.

Els socialistes han incrementat el seu vot tant a les eleccions locals com a les eleccions autonòmiques. Amb 3.553 vots, el PSOE representa a Alzira el 16’27 per cent i recupera un regidor respecte les anteriors eleccions. Suma 415 vots més que en 2019 i i incorpora a l’Ajuntament Gemma Alós, Vicent de la Concepción, Lara Ferrer i Xavi Fernández com a regidors.

La candidata socialista, Gemma Alós, expressava la satisfacció de la seua formació per haver-se recuperat dels pitjors resultats tot i portar únicament sis mesos en la direcció del partit. Respecte a la política de pactes, Alós assenyalava Miguel Vidal com a clau en el devenir de la corporació municipal, i es mostrava oberta a un tripartit amb Compromís i Ciutadans.

Vox es convertix en quarta força política a Alzira. Amb 2.516 vots i dos regidors, ha passat del 5’23 per cent al 11’52 per cent, sent així la força política que més ha crescut proporcionalment a la ciutat. Un vot que també s’ha multiplicat en termes autonòmics, ja que ha augmentat en més de set-cents vots. El candidat de Vox, Ricardo Belda, es mostrava molt content del resultat obtingut, ja que considera que la ciutadania alzirenya ha reconegut el seu treball com a regidor en esta última legislatura. Ara bé, no manté esperances de governar en una futura coalició amb el PP en Alzira junt a partits com UCIN o Ciutadans.

L’altra força política que també ha destacat per la seua irrupció en el panorama polític alzireny és UCIN, una formació que en un mes i mig a Alzira de la mà d’Enrique Montalvá ha aconseguit dos regidors i un 9’39 per cent dels vots, consolidant-se com a cinquena força política per davant de Ciutadans. Enrique Montalvá es mostrava satisfet amb el resultat, entrarà ell com a regidor junt a Mar Chordà. Pel que fa a la futura governabilitat, Montalvá diu que qualsevol proposta serà decidida i consensuada pels membres del seu partit. En qualsevol cas, es tracta d’escoltar i mirar propostes, i considera que amb el PP no ha passat res.

Ciutadans, la formació política que lidera Miguel Vidal, perd un regidor i rebaixa quasi la meitat de vots que en les anteriors eleccions. Han passat de 2.124 vots a 1.362. Miguel Vidal continuarà sent regidor a l’Ajuntament d’Alzira, convertint-se en la clau per al futur govern local que garantisca la governabilitat en un sentit o altre, per l’empat de regidors del bloc d’esquerra i de dreta. Vidal està obert a parlar amb tots, i no posa línies rojes com sí que posaria a nivell nacional. En un ajuntament el que importa són les persones i arribar a acords, segons Vidal. Ara bé, el que sí que descarta el candidat és quedar-se en l’oposició: formarà part del futur govern d’Alzira, encara està per decidir els companys.

En el cas d’Esquerra Unida i Podem, que s’han unit en esta contesa electoral, han aconseguit 606 vots, un 6’6%. Al 2019, les dos forces, que concorrien separades, aconseguiren més vots: 446 i 441, un total de 887 vots. El cap de llista de la coalició, Agustín Pérez, assegura que ha treballat amb molta il·lusió i apel·la a la falta de memòria. No obstant, entén que s’ha d’assumir la voluntat del poble i passa el relleu a les noves generacions.

Pel que fa a les eleccions autonòmiques, Alzira ha estat una de les poblacions que s’ha sumat a l’onada blava que recorre la Comunitat Valenciana amb 6.654 vots per fer a Mazón president. El vot del Partit Popular a les eleccions autonòmiques puja en 11 punts a Alzira. D’altra banda, el Partit Socialista també ha incrementat en dos punts el vot a Ximo Puig, 4.233 persones han votat esta candidatura autonòmica, huit més que en el 2019.

Amb el resultat de les eleccions municipals registrats ahir a Alzira, estos son els 21 regidors que el pròxim dia 17 de juny iniciaran la pròxima legislatura:

PP (6)

José Luis Palacios, Bernardo Ríos, Mª Luisa Castells, Benjamín Ferrer, Ana Jover i Álvaro Peris.

Compromís (6)

Alfons Domínguez, Virtuts Piera, Andrés Gomis, Israel Pérez, Amelia Blanquer i Xavi Pérez.

PSPVP-PSOE (4)

Gemma Alós, Vicente de la Concepción, Lara Ferrer i Javier Fernández.

VOX (2)

Ricardo Belda i Rosana Peris.

UCIN (2)

Enrique Montalvá i Mar Chordá.

Ciutadans (1)

Miguel Vidal.

Deixa un comentari