AVA ASAJA reclama al Govern igualtat de criteris a l’hora de distribuir avantatges fiscals entre les localitats valencianes. L’organització assegura que la rebaixa de mòduls en el sector agrari, decretada pel Ministeri d’Hisenda, beneficia alguns cultius, però deixa de banda altres també molt afectats per la crisi agrícola, com ara les fruites amb os, el granat o el raïm. A més, l’Associació considera que s’hauria d’otorgar un tractament fiscal especial a aquelles localitats més afectades per la DANA.
L’organització assegura que, mentre hi ha termes municipals que han vist reduït el mòdul de cítrics i caquis fins un 0,13, la gran majoria dels municipis no s’han beneficiat d’esta quantia. Entre les produccions agrícoles més oblidades, al parer d’AVA, es troben les hortalisses i el kiwi, especialment danyades per la DANA i el temporal Gloria. I pel que fa a la ramaderia, el sector de la cunicultura, que ha patit un descens en la producció de conills per explotació.
D’altra banda, AVA demana també al Govern mesures que pal·lien els efectes negatius que està tenint la crisi del COVID-19 en l’agricultura valenciana. Entre les hortalisses més afectades per esta crisi es troba la ceba, que ha vist caure el seu preu entre el 0,10 i el 0,14 euros/kg. Així doncs, la organització reclama també a les grans cadenes de distribució que prioritzen el producte autòcton i facen campanyes de publicitat orientades a vendre producte fresc.
Les principals causes de l’escassa demanda de la ceba autòctona són el tancament del canal HORECA, que distribuïx el producte entre les cadenes de restauració i la potenciació de les importacions forànies. Les cebes provinents de Sud-Amèrica, Nova Zelanda i Sudàfrica estan desplaçant la producció local dels lineals de la gran distribució. A més, els supermercats estan realitzant una exhaustiva selecció del producte, i això es traduïx en la presència de menys compradors als camps i baixes ofertes per a la ceba dolça que es consumeix a nivell nacional.
Si vols escoltar l’informatiu complet: