El Gran teatre ha sigut un supervivent, així resumia ahir la professora Ines Orts la història de l’emblemàtic edifici en la taula redona commemorativa del seu centenari. Orts va avançar a grans trets alguns passatges de la història d’esta construcció lligada a l’Alzira de fa un segle, on existien molts teatres, dels quals sols subsistix el Gran Teatre. Un edifici amb una atribulada història de judicis que està en peu gràcies a les persones que en cada moment apostaren per ell. Ines Orts.
A la taula redona d’ahir també s’escoltaren altres veus. La de l’arxiver municipal, Aurelià Layron, qui relata els diversos esdeveniments lligats a les entitats com les falles, la Setmana Santa, els Jocs Florals o altres institucions vinculades al món de la festa com la Mare de Deu del Lluch. Un àmbit de celebració social que l’han convertit en un espai molt pròxim per als alzirenys i referència per als pobles de la comarca, situació que reforça Alzira com a capital cultural. Aurelià Layron
Precisament, el caràcter popular i el fet de ser seu dels grans actes festius d’Alzira el convertixen en un espai públic, que dificilment podrà privatitzar-se, tal i com opinava ahir el tècnic cultural, Jordi Verdú.
Juntament a ells, el periodista alzireny Alfonso Rovira i l’actriu Rosana Mira desgranaren en esta taula redona, anècdotes viscudes tant a l’escenari com a les butaques del Gran Teatre. Experiències que l’han convertit en una segona casa per a molts dels alzirenys i alzirenyes
La taula redona conclogué ahir amb la participació del públic que recorda diversos esdeveniments viscuts a l’edifici, que han marcat les seues vides. També l’agraïment del regidor de festes, Xavier Pérez, als treballadors del teatre.