Les malalties de transmissió sexual han augmentat a la Comunitat Valenciana tres vegades més del que esperaven els experts

Segons l’últim informe d’abril quant a estadística epidemiològica a la Comunitat Valenciana, algunes malalties de transmissió sexual com la gonorrea o la sífilis han tingut un índex epidèmic de 3 punts, és a dir, la incidència de casos és tres vegades major del que s’havia previst en base a dades d’anys anteriors.

Les malalties de transmissió sexual han viscut un augment de casos en els últims anys a pesar que hi ha molta més informació a l’abast de la ciutadania. Per a Xavi Torremocha, infermer del Centre de Salut Pública d’Alzira açò es deu a una relaxació sobretot de la població jove perquè no és conscient de la gravetat d’algunes ITS.

A més de l’augment de casos, també s’ha ampliat el número d’infeccions de transmissió sexual de declaració obligatòria, amb més vigilància i control. Han passat de ser 3: gonorrea, sífilis i sífilis congènita; a 5: s’han sumat la clamídia trachomatis i el linfogranuloma veneri. Actualment la malaltia més comuna és la gonorrea, seguida per la sífilis. Soraya Garcia, infermera en pràctiques al Centre de Salut Pública ens explica quins són els principals símptomes d’estes malalties.

La millor manera d’evitar les ITS és utilitzar protecció en totes les relacions sexuals, el preservatiu és el més segur. Es poden transmetre durant les relacions sexuals de tot tipus i a més pel contacte pell amb pell, en cas d’haver úlceres o contacte de pell amb mucoses infectades.

A més, també es recomana fer-se cribats o serologies preventives i una vegada es té la malaltia ser responsable i comunicar-ho a les parelles sexuals. La prevenció també passa per una forta educació sexua que recau en cada individu, així com institucions. Tal com explica Xavi Torremocha s’ha de normalitzar el sexe i el plaer, però no les malalties de transmissió sexual.

Deixa un comentari