Centenars d’agricultors es manifestaren divendres a València per a reclamar mesures urgents al Govern Central en matèries com la sequera o les plagues

Centenars d’aigricultors es manifestaren divendres a València per a reclamar mesures urgents al Govern central en matèries com la sequera, les plagues i malalties, els robatoris o la competència deslleial, entrebancs que han resultat amb una mala campanya per als productors.
L’Associació Valenciana d’Agricultors, AVA-ASAJA i la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG) convocaren els agricultors a les portes de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana per a denunciar la situació que atravessen. Les dos organitzacions van sol·licitar la convocatòria de la taula de la sequera per a posar en marxa ajudes directes als sectors afectats, així com una nova política hidrològica que contemple la construcció d’infraestructures per a emmagatzemar i distribuir aigua; millorar les assegurances agràries per a cobrir tots els riscos de clima i fauna salvatge; i implantar una assegurança de costos/ingressos agraris. Cristobal Aguado, president d’AVA-ASAJA explica que a pesar de la mala campanya, els agricultors s’han vist molt desprotegits.
Amb l’arribada de desenes de tractors i manifestants, entre les pancartes es podien llegir missatges de denúncia com “Fauna salvatge protegida i agricultor menyspreat” o “La sequera demostra que el Ministeri de la Intransigència ecològica fa aigües”. Durant la protesta es feren palés altres preocupacions del camp valencià com el tractament amb fitosanitaris. En la lluita contra el cotonet de Sudàfrica, els agricultors exigixen autoritzar la cria i alliberament del parasitoide que el controla, a més de permetre l’ús excepcional d’alguns fitosanitaris quan no existixen alternatives eficaces. Per a Cristobal Aguado, president d’AVA-ASAJA, la solució passa per crear un front comú amb Múrcia i Andalusia, per a reivindicar l’agricultura mediterrània.