El Congres dels Diputats ratificà ahir el decret d’estalvi energètic

El Congres dels Diputats a Madrid va ratificar ahir en 187 vots a favor el decret d’estalvi energètic. Les mesures, que van ser promulgades pel Govern l’1 d’agost en un decret-llei queden així aprovades definitivament. Estes mesures inclouen entre d’altres la gratuïtat de Renfe i normes sobre la calefacció i l’aire condicionat als espais públics i establiments de cara el públic.
Els 161 vots en contra del Partit Popular, VOX, Ciutadans, Junts, Coalició Canària, la CUP i els trànsfugues de Ciutadans, Unió del Poble Navarro i Foro no van ser suficients per a canviar el transcurs de la votació. La majoria de 187 vots va incloure Esquerra Republicana de Catalunya, Euskal Herria Bildu, PDeCAT i el PNV, que estaven en dubte. A més, Partit Socialista, Unides Podem, Más País, Compromís, PRC, Teruel Existe i una ex diputada de Unides Podem al grup mixte van votar a favor. Sols el partit nacionalista gallec es va abstenir.
Este pla te l’objectiu de reduir el consum energètic, com es va acordar amb Brussel•les, per l’onada inflacionista de l’electricitat i la por a deixar de rebre gas des de Rússia. Les primeres mesures ja entraren en vigor el 8 d’agost. Aleshores, edificis públics i privats havien de re programar la temperatura dels aires condicionats i apagar les llums dels aparadors i espais públics que no foren utilitzats.
Com ja es va anunciar al 8 d’agost, tant en oficines públiques com privades, la temperatura s’haurà de mantindre ara per davall del dels 27 graus amb aire condicionat i no superior als 19 si s’utilitza calefacció. Estes son algunes de les mesures conegudes i ja aplicades però des de l’Ajuntament encara volen saber quines s’han d’aplicar per a estudiar com aplicar-les en casos com les llums de Nadals.
L’Ajuntament d’Alzira va decidir a partir del 10 d’agost, a més, mantindre la llum desconnectada de la façana de l’Ajuntament encara que la llei no els obligava per ser considerada un monument. Una línia d’actuació que han continuat amb mesures com la instal•lació de plaques solars en les escoles per a generar la seua pròpia energia.
I també en estes mesures d’estalvi energètic es va ratificar la gratuïtat fins el 31 de desembre dels bitllets de Renfe en trens de rodalia i mitjana distància. Des del dimecres d’esta setmana es pot demanar l’abonament per a beneficiar-se d’esta mesura del pla d’estalvi energètic.
Recordem que per aconseguir estos abonaments caldrà registrar-se a les bases de dades de Renfe donat que és un títol nominal lligat al DNI personal. S’expediran en estacions de la companyia i caldrà dipositar una fiança de 10 euros per l’abonament de trens de Rodalia i 20 euros en el cas dels trens de mitja distància.
Esta fiança serà retornada a l’usuari si viatja 16 vegades o més durant el període de vigència de la mesura.

Deixa un comentari