Collidors d’Alzira van secundar ahir la vaga del sector de recol·lecció de cítrics convocada pels sindicats. Segons Comissions Obreres, les cooperatives importants de la Ribera, entre elles Alzicoop, van tindre un seguiment del 100%. Hui se suspén la vaga temporalment per atendre les propostes de la Direcció General de Treball.
UGT i CCOO anunciaren la vaga després d’un matí de negociacions amb la patronal, que va proposar un increment del 0,3% per al salari a estall, increment que els sindicats consideraven insuficient. A les comarques de la Ribera i la Safor, on es concentren empreses importants del sector citrícola, la vaga va comptar amb un seguiment del 90%. Vicente Garcés, representant de CCOO Indústria PV, explica que este resultat els dóna forces per a la reunió amb Treball.
La Direcció General de Treball ha convocat hui els dos sindicats per tal d’intentar desbloquejar la situació i arribar a un acord. Així, des de Comissions se suspén temporalment la vaga amb l’objectiu de facilitar l’èxit de la mediació. La central sindical assegura que si la intervenció de Treball no dóna els resultats esperats, es reprendrà la vaga.
D’altra banda, AVA-ASAJA s’ha mostrat crítica amb la vaga de collidors valencians. L’Associació Valenciana d’Agricultors assegura que la Comunitat Valenciana és la regió productora de cítrics que compta amb millors salaris de tota Espanya per als recol·lectors.
Des d’AVA, assenyalen que, sense considerar les millores proposades pel Comité de Gestió de Cítrics per a 2023-2026, l’actual Conveni de Collidors és entre un 23% i un 27% més generós que el de regions com Tarragona, Sevilla o Múrcia. L’Associació no entén, per tant, que siga en la comunitat que millor paga als collidors on hi haja major crispació.
AVA-ASAJA recorda que porta molts anys advertint sobre la falta de competitivitat dels citricultors valencians respecte als productors d’altres regions citrícoles. Segons l’Associació d’Agricultors, la Comunitat Valenciana és la comunitat espanyola que més superfície dedicada als cítrics ha deixat de cultivar en les últimes dècades, així com la regió que més terres prevé seguir abandonat.