La Unió de Llauradors preveu un descens superior al 55% en la collita del caqui d’enguany

La Unió de Llauradors preveu un descens de més del 50 per cent en la collita del caqui d’enguany. Des de l’associació agrària esperen, a més, pèrdues econòmiques superiors als 50 milions d’euros. Esta previsió empitjora la que ja van donar al juny, en la que esperaven una reducció del 35 per cent en la producció.
Encara que els preus dels primers tractes de compravenda són una mica superiors als de la campanya passada, des de la Unió expliquen que no serà una pujada suficient per compensar la reducció de la collita, i molt menys els preus de producció. Els tractes que ja s’han signat se situen en una mitjana d’entre 0,34 i 0,40 centims d’euros el quilo, preus només un 14 per cent superiors als de la passada campanya.
La Unió de Llauradors estima que es pedran 26 milions d’ingressos pels contractes que s’estan fent i que l’increment de costos de producció suposarà una despesa d’altres 24 milions per al conjunt de productors. Per això, tenint en compte a més els salaris perduts per la falta de producció, consideren que al camp valencià es perdran més de 50 milions d’euros.
Enguany el descens de la producció és també molt notori. A les gelades de la primavera, on es va pedre més de la meitat de la collita en molts casos, s’afig l’abandonament de camps per la manca de beneficis, un 4 per cent superior a l’any passat. Un fenomen cada vegada més comú, la producció ha baixat fins quasi un 80 per cent respecte del 2015. També les plagues com el cotonet que fan que part de la producció no siga comercial.
Des de la Unió denuncien a més el sistema d’assegurances, que en molts casos deixa sense indemnitzacions els productors que han perdut gran part de la seua collita. En este sentit la Unió ja va demanar al seu moment a la Conselleria d’Agricultura que establira una línia d’ajudes extraordinàries per aquells productors que s’han quedat sense indemnització tot i tindre una pòlissa. De la mateixa manera han traslladat una sèrie de propostes a Agroseguro per a millorar la cobertura actual i evitar situacions paregudes en el futur.

Deixa un comentari