Alzira ha commemorat hui el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Familiars de les huit víctimes alzirenyes dels camps de concentració nazis i representants polítics s’han donat cita hui a la plaça Herois de Mauthausen. Un acte per a commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, en el qual els regidors Alfred Aranda i Gemma Alós, en representació de l’Ajuntament, han dipositat una corona de llorer junt al monolit que recorda els alzirenys víctimes.

Ja han transcorregut 78 anys, des d’aquell 27 de gener de 1945 en què es va produir l’alliberament del camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau per les tropes soviètiques en el marc de la Segona Guerra Mundial.

Amb este acte, l’Ajuntament d’Alzira ret homenatge a la memòria de totes les persones deportades i, particularment, la dels alzirenys que lluitaren ací i fora de les nostres fronteres per no perdre, primer, i per recuperar, després, la democràcia. Alzirenys com Francisco Boluda, Bernardo Lairón, Fermin Román, Avelino Abril, Agustín Flores, Francisco Peris, Rafael Sivera i José María Fuentes. El regidor Alfred Aranda ha recordat la desgràcia que patiren els republicans que fugint d’Espanya foren finalment deportats a camps com el de Mauthausen.

També la regidora Gemma Alós ha recordat que no sols les persones deportades als camps de concentració foren víctimes del règim de Hitler, sino moltes més, que treballaren d’escalves en empreses o en domicilis d’alts càrrecs del Tercer Reich. La regidora assegura que totes estes persones, jueus, creients d’altres religions, republicans espanyols, homosexuals, les ètnies romaní i sinti o els discapacitats formen part de la monstruositat de l’holocaust.

L’acte ha comptat entre altres familiars amb la participació de Pepe Soler Lairon, nebot de Bernardo Lairon, qui ha volgut participar en este reconeixement per son tio, que va passar els seus últims dies a Moncofa, on va faltar.

Deixa un comentari