El pa de petaca, l’espardenyà, l’arròs a l’alzirenya, la reganyà i els bunyols conformen el menú que els oients han tastat hui a través de les ones

El pa de petaca, l’espardenyà, l’arròs a l’alzirenya i la reganyà i els bunyols de postres ha estat el menú que hui els oients d’Alzira Ràdio han tastat a través de les ones. Un programa especial des del restaurant Ca Tomàs que ha unit hui llengua i gastronomia en una de les activitats del Dia de la Llengua Materna.

Durant dos hores, els oients d’Alzira Ràdio han pogut disfrutar d’esta programació especial que promou el valencià a través de la gastronomia. El programa s’ha iniciat amb la presentación de la campanya ‘A mos redó’ que es va encetar amb uns tallers de cuina amb sabor valencià a l’escola d’adults. Un taller que va sobrepasar les expectatives amb prop de 130 persones inscrites i que s’hagué de desdoblar en dos. El taller, impartit per Patri Aranda, va comptar amb participants com Rosa Cots, que este matí ha estat al programa El dia Per davant i ens ha contat com es cuinava abans.

També s’han presentat altres campanyes del Serval, en especial els premis a les falles, en els quals es guardonen els cartellets de les falles alzirenyes i que enguany de nou comptarà amb cinc premis, un per a cada secció, tal com ho explicava la técnica del serval, Rosalia Felipe. El termini d’este concurs es tanca el pròxim tres de març.

En la part gastronòmica, el programa ha comptat amb diversos convidats. La primera ha sigut la bunyolera alzirenya Adela, que a partir de divendres ja ubicarà la seua caseta a l’avinguda Sants Patrons. L’alzirenya, famosa pels seus bunyols, ens ha descrit perquè són especials: estan fets amb molt d’amor, des que es crien les carabasses fins que tastem els bunyols.

David Bernia ha contat les bondats alimentàries de la reganyà, producte alzireny que cada vegada té més èxit. També ha mostrat el pa de petaqueta, un pa tradicional valencià molt semblant a la mona i que habitualment es fa menut i tendre perquè els xiquets i xiquetes se’l mengen en Pasqua. El forn Bernia fa reganyà tres dies a la setmana i ven pa de petaqueta tots els dies.

I finalment, el cuiner Tomàs Blay ens ha contat tots aquells plats elaborats que la gastronomia valenciana oferix, des del més tradicional com la paella fins a l’oferta més local, amb l’espardenyà i, en concret, l’espardenyà 2.0. que va portar a FITUR enguany. També ens ha parlat de l’arròs a l’alzirenya. Es tracta de l’arròs passejat conegut a tota la Comunitat Valenciana, que s’anomena així perquè les restes del putxero del diumenge es portaven al forn per a dinar el dilluns. L’arròs a l’alzirenya es pot tastar a Ca Tomàs els dimecres.

Deixa un comentari